Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt
Hírek

2017. december 05. 8:57

Az Országos Erdészeti Egyesület Kecskeméti Helyi Csoportjának tanulmányútja a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél

Szerző: Koczka Zoltán, Andrési Dániel (OEE Kecskeméti HCS)
Eljött az ősz, és mi ismét útra keltünk. Tagságunk most már évek óta szinte kiköveteli a hagyományos egyesületi kirándulást. Jó érzés ez, hiszen ebből az következik, hogy amit csinálunk, az tetszik a közösségnek, pozitív visszajelzésük erőt ad a megvalósításhoz. És ez évben a szervezéssel sem kellett sokat bajlódni. A Szombathelyi Helyi Csoport elnöke Bakó Csaba ajánlotta fel a kapcsolatfelvételt a két helyi csoport között, már csak amiatt is, mivel a helyi csoportok látogatására eddig nem került sor sem Bács-Kiskun, sem Vas megyében. A meghívó fél először a Szombathelyi Helyi Csoport, illetve a Szombathelyi Erdészeti Zrt. volt. Így már csak egy megfelelő időpontot kellett kiválasztani, ami az őszi egyesületi programhalmozódások miatt október végére tolódott.
Az Országos Erdészeti Egyesület Kecskeméti Helyi Csoportjának tanulmányútja a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél

 

Annál is inkább volt aktuális a látogatás, miszerint a kecskemétiek még egyetlen egyszer sem látogattak el ebbe a régióba.  A szakmai kirándulásra 2017.október 27-28. között került sor, amely jó lehetőség volt új tapasztalatok szerzésére, régi barátságok ápolására, új barátságok építésére.

Programunkat a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szombathelyi Igazgatóságánál kezdtük. Érkezésünket követően külön köszöntötte a csoportot Bakó Csaba vezérigazgató helyettes, erdőgazdálkodási igazgató (a Szombathelyi Helyi Csoport elnöke), Bíró Ferenc gazdasági igazgató, Ferenczi Tamás közgazdasági, számviteli és pénzügyi osztályvezető, valamint Horváth Gábor tervező (a Szombathelyi Helyi Csoport titkára). Hosszú utazásunk sem volt unalmas, hiszen csoportunk vegyes státuszú összetételének köszönhetően bőven volt mód a régi- és közelmúltbéli élmények felelevenítésére. Házigazdáink ebéddel vártak minket a cáki Csikó Csárdában, amelyet követően Kőszeg felé vettük az irányt, ahol idegenvezetéssel megtekintettük a történelmi óvárost. Csapatunk a viharos szél ellenére is nagy érdeklődéssel járta körbe Kőszeg városát. A városnézés után a Kőszegi-hegységbe mentünk, ahol megtekintettük a Stájer-házakat, az itteni erdei iskolát és erdészeti múzeumot Varga László erdei iskolai referens kalauzolásában. A Stájer-házak egyikében Bakó Csaba erdőgazdálkodási igazgató mutatta be a Szombathelyi Erdészeti Zrt. felépítését, tevékenységét, gazdálkodását, majd átadta a szót Németh János fahasználati műszaki vezetőnek, akitől a házigazda  Szombathelyi Erdészeti Igazgatóságról tudtunk meg többet. A cégbemutatást követően bükkösök természetes felújítását tekintettük meg, utunk során házigazdáink beszámoltak a Kőszegi-hegységben történt viharkárok felszámolásáról, amelyek közül a legutóbbi augusztus 10-én sújtotta a térséget.

A szakmai programot követően a Szombathelyre utaztunk, út közben megtekintettük a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. szombathelyi telephelyét, ahol Bekőné Polner Katalin a Juniperus Parkerdészet erdészeti igazgatója és Németh Flórián telepvezető tartott előadást rövid terepi bemutatóval a cég nyugat-dunántúli telephelyéről. A terepi bemutató során megtekintettük a dísznövény kiemelést kézi és gépi módokon, valamint betekintést nyertünk a dísznövénytermesztés rendkívüli élőmunkaigényére.

A szakmai beszélgetéssel egybekötött baráti beszélgetés hosszan tartó vacsorával folytatódott a szombathelyi Pásztor Csárdában.

A másnapi reggelit követően kísérőinkkel a Sárvár melletti Farkas-erdőbe utaztunk. A Sárvári Erdészeti Igazgatóság részéről Monostori Miklós erdészeti igazgató, Nagy László erdőművelési műszaki vezető, Zsuppán Ernő fahasználati műszaki vezető, Horváth Gábor tervező és munkatársaik, valamint Csapó György erdőgazdálkodási és természetvédelmi osztályvezető főmérnök köszöntötték a csoportot.

A szakmai program során megismerkedtünk a Dunántúl legnagyobb összefüggő tölgyes erdőtömbjében folyó erdőgazdálkodási munkálatokkal. Megtekintettük az igazgatóság lékes felújítással kapcsolatos sikeres kísérletét. Házigazdáinknak köszönhetően betekintést nyertünk a természetes felújítások témakörébe, valamint megtekintettük a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar Erdőművelési és Erdővédelmi Intézetének természetes felújítást célzó kutatásait is. Látogatásunk során - a Helyi Csoport képviselőivel közösen - megkoszorúztuk Scherg Lőrinc erdőmester sírját, akinek munkásságának eredményét a mai napig csodálhatjuk a Farkas-erdőben.

A Farkas-erdei szakmai program után szakvezetéssel megtekintettük a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében lévő, közelmúltban felszentelt Kisboldogasszony Erdei Kápolnát, valamint közösen megkoszorúztuk az erdészek és vadászok Farkas-erdei emlékoszlopát, a Hidegkúti Konferenciaterem mellett.

A programsorozatot ebéddel egybekötött szakmai beszélgetéssel zártuk a Hidegkúti Konferenciateremben.

Vissza felé jövet volt időnk megbeszélni a látottakat.

Köszönet illeti a programot támogató Sulyok Ferenc vezérigazgató urat, valamint a szervezőket, a Szombathelyi Erdészeti Zrt-t, különösképpen Bugán József vezérigazgató urat, Bakó Csaba vezérigazgató-helyettes, erdőgazdálkodási igazgatót, Horváth Gábor tervezőt, a Szombathelyi - és a Sárvári Erdészeti Igazgatóságok munkatársait. Külön köszönet illeti Bíró Ferenc gazdasági igazgatót, hogy aktív, munkában töltött utolsó munkanapjait a Kecskeméti Helyi Csoporttal töltötte. Ezúton kívánunk neki szép nyugdíjas éveket. Jövőre szeretettel várjuk a Vas megyei erdészeket az Alföldön!

 

Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség
Készítette: KARMA Interactive