Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt
Hírek

2019. szeptember 27. 9:36

Bakonyiak a Kőszegi-hegységben

Forrás: Szöveg, képek: Fellner Zoltán - OEE Pápai Helyi Csoport
2019. szeptember 5-én a Bakonyerdő Zrt. és az OEE Pápai Helyi Csoportja szakmai kirándulást tett a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-hez, mely során Kőszeggel, és a Kőszegi-hegységgel ismerkedtünk meg.
Bakonyiak a Kőszegi-hegységben

 

Bakó Csaba vezérigazgató-helyettes, erdőgazdálkodási igazgató, a Szombathelyi Helyi Csoport elnöke köszöntötte csapatunkat a Hét-forrásnál. Bevezetőjében röviden ismertette a Szombathelyi Erdészeti Zrt. szerkezeti felépítését, majd bővebben beszélt a Szombathelyi Erdészeti Igazgatóság sajátosságairól. Információt kaphattunk a működési területükre jellemző állománytípusokról, az erdő- és vadgazdálkodás keretszámairól, a hegyvidékről történő faanyag szállítás nehézségeiről. Természetesen mindezt impozáns környezetben, a hét vezérről elnevezett forrás meseszépen kialakított pihenőjében. A kőszegi hegyvidék egyik legújabb, felújított forrásfoglalása a Hét-forrás, mely mai arculatát 2016-ban nyerte el, nagy megelégedésére az ide látogató laikusoknak és szakmabelieknek egyaránt.

Második állomásunk a közelmúltban felújított Óház kilátó volt. Ferenczi Tamás, erdészeti igazgató ismertette csoportunknak a kilátót történetét. Az Óház-tetőn, 609 méteres magasságban állt az egykori Felső vár, mely védelmi funkciót látott el. Felsétálva a vár helyén állított, az eredeti épületre hasonlító kilátóban csodaszép látványban gyönyörködhettünk. A Schneeberg csúcsától az erdész szíveknek kedves Soproni-hegyvidéken át, a Fertő vizének csillogása tűnik fel a nézelődőnek, de a Ság és a Somló bazalt-sapkái is szembetűnőek.

A Kőszegi-hegység szerpentinjein buszozva az erdők történetével is megismerkedhettünk, valamint az Igazgatóság bükk-gazdálkodásának bevált szokásait hasonlíthattuk össze a Bakonyban alkalmazott módszerekkel. Szó esett a tájra jellemző szelídgesztenye előfordulásáról, melyre a felújítások és nevelővágások során a helyi kollégák nagy figyelmet szentelnek, hogy a feltételezhetőleg rómaiak által betelepített fafajt megőrizhessék.

Az „erdészkedést" félbeszakítva az erdőben megbúvó Stájer-házakhoz érkeztünk. Egykor erdőőrök, valamint vadászok szálláshelyeként is üzemelt, manapság erdészeti erdei iskola és vele szorosan összefüggő szállás és rendezvény-terem is megtalálható a felújított épületegyüttesben, valamint a kőszegi erdészek életét és tevékenységét bemutató múzeum várja az ide látogatót.

A Velem község felett magasodó Szent Vid-hegy messziről vonzza a tekintet, hiszen egy fehérre meszelt, piros tetejű kápolna díszlik az erdővel körülvett környezetben. A nagy népszerűségnek örvendő kirándulópont őrzi az Országos Kék Túra indulását jelző Emlékoszlopot, a környék régészeti jelentőségét megfogalmazó táblákat. Az erdőgazdaság a kápolna környezetének rendezésével, a kültéri ülőgarnitúrák karbantartásával kínál kitűnő kikapcsolódási lehetőséget az évszázados bükkfák árnyékában.

Napirendi pontunkban Kőszeg városának megismerése következett. Mára eme város büszkélkedhet országunk műemlékekben leggazdagabb városa címével. Az idegenvezetés során a nagy múltú település néhány híres épületével ismerkedhettünk csak meg, ami nem is csoda, hiszen egy ilyen gazdag kultúrával rendelkező városra nem elegendő az egy órás városnézés. A séta során - a teljesség igénye nélkül - megtekinthettük a Hősök tornyát, a Városháza, a Tábornokház, a Lábasház díszes épületeit, megcsodálhattuk a Jézus szíve-templom freskóit.

Az egész napos kirándulást egy estebéd zárta Bozsokon, mely remek ételek és italok mellett, kitűnő hangulatban, baráti beszélgetésekkel telt.

A tartalmas, szakmai és kulturális élményekben egyaránt gazdag nap után búcsúztunk vendéglátóinktól, megköszönve a vendégszeretetet, a vendéglátást.

 

Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség
Készítette: KARMA Interactive