Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt
Hírek

2017. június 19. 9:43

Családi Nap a Stájer-házaknál

Szerző: Nagy-Khell Melinda, Fotó: Markó András
2017. 05. 20-án, a Kőszegi-hegységben tartotta hagyományos Családi napi rendezvényét az OEE Szombathelyi Helyi Csoportja.
Családi Nap a Stájer-házaknál

A Stájer-házak tisztásának szélén kialakított pihenőhelynél házigazdáink tartalmas reggelivel várták a vendégeket.


A rendezvényt Horváth Gábor a Helyi Csoport titkára nyitotta, majd a házigazda Szombathelyi Erdészet részéről Németh János fahasználati műszaki vezető is köszöntötte a résztvevőket. Titkár úr a Helyi Csoport nevében is megköszönte Zsuppán Ernő szenior titkárnak, hogy 2008-ban útjára indította ezt a rendezvényt, mely azóta is nagy sikerrel zajlik. A folytatásban Bakó Csaba HCs elnök köszöntő beszéde során örömét fejezte ki, hogy közel 150 fő részvételével, 2009 után újra itt a Stájer-házakhoz visszatérve kerülhetett megrendezésre a 10. Családi napi rendezvény. Az esemény célja, hogy az Országos Erdészeti Egyesület - Helyi Csoportjain keresztül - nyisson a nagyközönség felé, minél szélesebb körben megismertetve az Egyesület és a Helyi Csoport munkáját, ezáltal is betekintést nyújtva a szakmába.


Ezt követően egy perces néma csenddel emlékeztünk meg a nemrégiben elhunyt Molnár Tibor tagtársunkról, aki 20 éven keresztül szolgált a Kőszegi-hegységben kerületvezető vadászként.
Elnök úr a továbbiakban ismertette az évnyitó rendezvény óta eltelt időszak legfontosabb eseményeit, a május 11-i küldöttgyűlésen elhangzott, 148. Vándorgyűlés alkalmával egyesületi kitüntetésben részesülő személyeket, valamint tájékoztatta a jelenlévőket a közeljövő programjairól. Megköszönte továbbá a támogatást a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezetőségének, a közjóléti csoport munkatársainak és minden kollégának, aki segítségével hozzájárult a rendezvény létrejöttéhez.
Végezetül Horváth Gábor HCs titkár, Varga László erdei iskolai referens és Varga Péter közjóléti csoportvezető részletesen ismertették a nap tervezett programjait.


A megnyitó zárásaként a Helyi Csoport vezetősége egy apró megemlékezésre invitálta a résztvevőket a Kőszegi-hegység kutatói és erdészei tiszteletére elhelyezett emlékkőnél.
A Chernel István Természetbarát Egyesület és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által 2000-ben létesített emlékhely az Öreg bükk Tanösvény végállomása is egyben. A tanösvény ismeretanyagát a táblán bemutatott kutatók munkája alapozta meg, s az, hogy mintaszerűen kezelt erdőben járhatunk, erdész elődeink munkájának köszönhető. - olvasható az emlékkő mellett elhelyezett információs táblán. A megemlékezés során Varga László röviden ismertette a táblán szereplő ornitológusok, botanikusok és erdészek munkásságát. Bechtold István, Chernel István és Horváth Ernő nevei mellett szerepelt például az a Bedő-díjas Pintér Gyula bácsi is, aki 50 évig szolgált a Kőszegi-hegységben, s akinek olyan bükkös állományok dicsérik munkáját, amilyeneket még szomszédos határainkon túl sem lehet látni.


A visszatekintést követően Bakó Csaba HCs elnök és Balogh Csaba Bedő-díjas tagtársunk koszorút helyeztek el az emlékkőnél.


A délelőtt folytatásában, ezt követően számos programpont közül lehetett választani.
Varga László páratlan szakvezetésével 2,5 kilométeres túra indult az Öreg bükk Tanösvényen, ahol a résztvevők a 12 állomás alkalmával megismerhették a Kőszegi-hegység növény- és állatvilágát.
Azoknak viszont, akik esetleg hosszabb távra vágytak, lehetőségük nyílt Varga Péter vezetésével egy 7 kilométeres gerinctúrán részt venni. Az út során Varga Péter számos érdekességgel bővítette a résztvevők ismereteit. Láthattuk, hogy a kései fagy itt is milyen komoly méreteket öltött, melynek köszönhetően az állományok számos helyen őszi képet idéztek. A gerincre felkapaszkodva, már útközben láthattuk a Schneeberg és a Rax még hófödte vonulatait. A Hörmann-forrás felé haladva pedig a régi Hörmann őrs felújításával kapcsolatos jövőbeli tervekről is értesülhettünk. Kiérve a gerincre a Kendig-tető előtti nyeregről pompás kilátás nyílt egyik oldalon a Kisalföldre, másik oldalon pedig újfent megcsodálhattuk az Alpok vonulatának keleti tagjait. Leereszkedve a gerincről utunkat most már a rendezvényhelyszín irányába vettük. A Stájer-házak tisztásán található haranglábat Kayszál Károly erdész hagyományából állították. Ez jelezte annak idején az erdei munkásoknak a munkaidő kezdetét és végét, valamint az étkezést, olykor azonban az eltévedt turisták érdekében is megkondították. Jelen esetben azonban nem volt szükség harangszóra, mert Hámori Sándor borókás vaddisznó pörköltjének és Dezső Vilmos páratlan szarvas flekkenjének ínycsiklandó illatai már messziről jelezték az ebédidő közeledtét.


A túrák időtartama alatt, valamint a délután folytatásában Bándy Fruzsina vezetésével az Erdei Iskolában játékos vetélkedőket tartottak a gyerekeknek. Ezen kívül pedig fakultatívan illetve szakvezetéssel is lehetőség nyílt a műemléki védettség alatt álló Stájer-házi Erdészeti Múzeum megtekintésére.


A tisztáson álló épületegyüttest a 18. század végén építette Kőszeg városa, a szakszerű erdőgazdálkodás megkezdésére Stájerországból behívott erdészek számára. Az idő múlásával aztán az épületek új szerepet kaptak, ugyanis 1996-ban a Szombathelyi Erdészeti Zrt. az egyik hajdani erdészházban Erdészeti Múzeumot alakított ki. Itt a látogatók a Kőszegi-hegység növény- és állatvilágával, geológiai értékeivel valamint erdő- és vadgazdálkodásával ismerkedhetnek meg múltbéli szemelvények kíséretében. Egy másik épületben 2002-ben hozták létre az Erdei Iskolát, ahol szakemberek által, tartalmas programokkal zajlik a természet élményszerű megismerése és a környezeti nevelés. Az épületcsoport harmadik tagjában pedig az egész évben működő Erdei Szálló található, ahol 28 fő részére tudnak szállást biztosítani.


A közelben fakadó Ciklámen-forrás egy részét az Erdei Szálló hasznosítja, míg másik része a forrás alatt elterülő hegyvidéki égerest táplálja. Varga László vezetésével az érdeklődők szalamandra lesre is indulhattak, ugyanis az itt található égeresben szalamandra-bemutató medencék is kerültek kialakításra.


Gyakran emlegetik Kőszeget és környékét, a Kőszegi-hegységet az Alpokalja ékszerdobozaként, hiszen számtalan természeti érték, épített örökség található itt. Azonban a hegységet magába foglaló Tájvédelmi Körzetnek talán a Stájer-házak az egyetlen olyan pontja, ahol minden egy helyen megtalálható (botanikai, faunisztikai és műemléki értékek). Méltán vált ez az Erdei Iskola legmegfelelőbb oktatási helyszínévé.


A szervezők többek között ízelítőnek is szánták a mai napot, abban a reményben, hogy a résztvevők kedvet kapjanak ahhoz, hogy ismét ellátogassanak ide és felfedezzék a hegység többi látnivalóját is.


Köszönjük a Helyi Csoport vezetőségének a remek szervezést, a tartalmas programokat és nem utolsó sorban Laki Lászlónak, Dezső Vilmosnak és a Hámori családnak, hogy ismét páratlan gasztronómiai élményekben részesülhettünk.

 

További fotók a családi Napról megtekinthetők a galériában!

http://www.szherdeszet.hu/galeria/fotogaleria/oee-szombathelyi-helyi-csoport-csaladi-napja.html

Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség
Készítette: KARMA Interactive