Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt
Hírek

2018. június 25. 7:34

Családi Nap a Varázskertben

Szerző: Ruborits Tamás, Bándy Fruzsina | Forrás: Fotók: Hunyadi Géza, Markó András
Immár 11. alkalommal, közel 150 fő részvételével került megrendezésre az OEE Szombathelyi Helyi Csoport Családi Napja, mely rendezvénynek idén a Vasvári Erdészeti Igazgatóság területén található Jeli Varázskert adott otthont.
Családi Nap a Varázskertben

 

Az arborétum sportpálya részén felállított sátorban kezdődött a rendezvény első eseménye a reggeli. Laki László és csapata ínycsiklandó illatú kolbászai és vaddisznó pástétomja hamar elfogyasztásra kerültek.

A résztvevőket Bakó Csaba Szombathelyi Helyi Csoport elnöke, Horváth Gábor Hcs titkára, és Orbán Lajos a Vasvári Erdészeti Igazgatóság igazgatója köszöntötte. Az elnök a beszédében elmondta, hogy a Családi Nap célja, hogy az Országos Erdészeti Egyesület, annak Helyi Csoportjain keresztül nyisson a nagyközönség felé, minél szélesebb körben megismertetve az Egyesület és a Helyi Csoport munkáját. Felhívta továbbá a figyelmet a rendezvénynek helyszínt adó Jeli Varázskert közelmúltban megvalósult fejlesztéseire, továbbá a jövő év nagy attrakciójára, a lombkoronasétány beruházás megvalósítására.

A folytatásban az elnök ismertette az idei év eddigi legfontosabb egyesületi eseményeit és a következő hónapok programját. Végezetül pedig Horváth Gábor HCs titkár tájékoztatta a résztvevőket a mai nap programjairól és egyéb fontosabb információkról.

A résztvevőket ezután a Helyi Csoport vezetősége az Ambrózy-Migazzi Emlékházhoz invitálta. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a Szombathelyi Erdészeti Zrt. jelentős fejlesztési beruházásainak befejezéseként, 2006-ban avatták fel a kertalapító tiszteletére építtetett Ambrózy-Migazzi Emlékházat. A boltíves tornácon két dombormű kapott helyet. Egyik oldalon a „virágos gróf" - Ambórzy-Migazzi István, vele szemben pedig Bodor Miklós Jeli festőjének emlékműve található. Ruborits Tamás ismertette a gróf illetve Bodor Miklós a Jeli festőjének legfontosabb eredményeit. Jövőre ünnepeljük Ambrózy-Migazzi István 150. évfordulóját! Tisztelegve emlékük és munkásságuk előtt Bakó Csaba és Orbán Lajos koszorút helyeztek el a domborműveknél.

A nap, gyermekek számára minden bizonnyal legizgalmasabb része következett a folytatásban. Izgatott gyereksereg lepte el Vörösházi Renátát, aki arc és csillámfestéssel kedveskedett a legkisebbeknek. Varga Péter és Bándy Fruzsina tájékozódási versennyel készültek a Jeli Varázskert területén kisebb és nagyobb gyermekek részére is. A madárvilág után érdeklődők egy páratlan ragadozó madár bemutatón vehettek részt. A maláj bagoly egzotikus megjelenésével hívta fel magára a figyelmet, míg a harris-ölyv a solymász, Lóki György és Mátyás fia között kézről-kézre szállt. A madárbemutató fénypontja a vándorsólyom röptetése volt, mely az idei év madara. A lovas sétakocsikázás során a vendégeknek lehetősége nyílt az arborétum környéki erdők megismerésére is. Ezzel párhuzamosan Ruborits Tamás szakvezetésével a Jeli Varázskert értékeinek megismerésére csábította a tagtársakat és családtagjaikat. Hámori Sándor gulyásának és Dezső Vilmos dámszarvasflekkenjének illata aztán összegyűjtötte a népes vendégsereget. A csodálatos időjárás és a gyönyörű környezet nagyban hozzájárult az immár hagyományos Családi Nap rendezvény sikeréhez. Ezúton is köszönjük a Helyi Csoport vezetőségének, a Vasvári Erdészeti Igazgatóság vezetőjének, munkatársainak és a szervezésben, lebonyolításban résztvevő tagtársainknak a színes programokkal teli nap megvalósítását és nem utolsó sorban a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek a rendezvény támogatását.

További fényképek a fotógalériában tekinthetők meg IDE kattintva.

Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség
Készítette: KARMA Interactive