Online jegyrendelés Online tűzifa rendelés
Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt
Hírek

2021. szeptember 14. 15:18

Dr. Herpay Imre, az OEE volt elnöke emlékére szobrot avattak Sopronban

Szerző: Fotó: Magasi Dávid/Sopron Média, SOE | Forrás: www.oee.hu, AM Sajtóiroda, SopronMédia
Az elődökre emlékezni alapvető kötelességünk, idén a „Hűség évében” pedig különösen fontos, hogy tisztelegjünk prof. Dr. Herpay Imre előtt, aki úttörője volt annak a folyamatnak, amelynek eredményeként napjainkra az erdőgazdálkodás szerves része a természetvédelem, az ökoturizmus, a klímavédelem és az egészségvédelem - emelte ki az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára tegnap, a Soproni Egyetem Botanikus Kertjében, az egyetemi tanévnyitó kísérő rendezvényeként tartott megemlékezésen.
Dr. Herpay Imre, az OEE volt elnöke emlékére szobrot avattak Sopronban

Zambó Péter beszédében kitért arra, hogy az erdészeti ágazat sorsát a mai napig a professzor útmutatása, munkássága és az általa megnevezett szervezetek, közösségek alakítják. Herpay Imre gondolatának megfelelően a megújulás élére állt a Soproni Egyetem, amikor küldetését újrafogalmazva a fenntarthatóság oktatását és kutatását tűzte zászlajára. A gyakorlat és az oktatás összekapcsolódása záloga annak, hogy a természeti erőforrások hasznosításának 21. századi kérdéseire valós válaszokat adó szakembereket neveljen az egyetem - fogalmazott.

Ennek a lépésnek egyik fontos mérföldköve, hogy az egyetem egységes irányítása alá került az Erdészeti Tudományos Intézet és a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. Emlékeztetett arra is, hogy az erdészek az elmúlt években kampányaikkal, szemléletformáló munkájukkal, a vándortáborokkal az erdők ügyének szószólóivá, legfontosabb szereplőivé váltak.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormányzat kiemelt célként tekint a meglévő erdők megőrzésére és az erdőterület gyarapítására. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Agrárminisztérium alá tartozó állami erdőgazdasági cégcsoportok közel egymillió hektár erdő megőrzéséről gondoskodnak, emellett kiveszik a részüket az erdőterület gyarapításából, a klímavédelmi és ökoturisztikai fejlesztésekből, az oktatás és a kutatás színvonalának emeléséből.

Zambó Péter arról is beszélt, hogy az építő munkával párhuzamosan zajlik az erdőtulajdonos réteg megszólítása a minőségi erdők fenntartásában. Kiemelte, a rendszerváltozás óta a magyar gazdák a magánerdészeti szektor közreműködésével több, mint kétszázezer hektár új erdőt telepítettek. „Célunk, hogy az erdőgazdálkodás a gyenge termőképességű területeken valós, jövedelmező és vonzó alternatívát jelentsen a gazdák számára"- tette hozzá az államtitkár.

Kiss László, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke azt mondta, hogy Herpay Imre a magyar erdészet meghatározó alakja és színes egyénisége volt. Azok közül való volt, akik a szakterületükben elmélyült kutatóként, oktatóként dolgoztak. Felidézte, hogy az egyesületnek 1979 és 1990 között volt az elnöke, és a lehető legnagyobb következetességgel, a saját egészségét sem kímélve védte az erdész szakma becsületét, az ágazat érdekeit. Az Országos Erdészeti Egyesület elnökeként a korszerű erdőgazdálkodás megvalósításáért harcolt. Az elnöksége alatt kidolgozott erdészeti politika nyitást jelentett a jövő erdőgazdálkodásának egyetlen lehetséges útja, a humánökológia irányába. Az elnökségére jellemző, átmeneti időszakban jelentős politikai érzékkel segített megőrizni és növelni az egyesület tekintélyét, társadalmi elismertségét.

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere emlékező beszédében azt emelte ki, hogy az avatóünnepség időpontja jelképes, egy nappal az ágfalvi csata századik évfordulója előtt. A száz éve lezajlott csata indította el azt a patrióta küzdelmet, amelynek eredményeként a soproni népszavazást megtarthatták, és Nyugat-Magyarország egy része megmaradhatott magyarnak. A korabeli felkelők és a lakosság ellenállása, Magyarországhoz való ragaszkodása példaértékű, mindennek megismerése pedig erősíti az önazonosság-tudatunkat és a közösségért tenni akarás gyakorlatát - fogalmazott a polgármester.

Kimelte, hogy Sopron és az egyetem összeforrt, ahogy Dr. Herpay Imre élete és munkássága is elválaszthatatlanul összenőtt a Soproni Egyetemmel és Sopronnal. Munkásságával nem csak az egyetemet, de hazánkat és a városunkat is méltó módon és becsülettel szolgálta - mondta.

Dr. Heil Bálint, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának dékánja arról beszélt, hogy a professzor szakmai hagyatéka ma is él, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben is sikerül megtartani azokat a fiatalokat, akik a zálogát jelentik a szakmai örökség továbbadásának.

Az ünnepségen dr. Csóka György, az Erdészeti Tudományos Intézet kutatója megosztott néhány emléket egykori professzoráról.

Majd Dr. Herpay Imre özvegye, Herpay Imréné köszönte meg a szobrot, amely közadakozásból készülhetett el.

Az avatáson részt vett dr. Csányi Sándor, a Soproni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, prof. dr. Fábián Attila rektor és dr. Sándor Gyula a TAEG Zrt. elnöke is.

Teljes tartalom videóval:

 

https://www.oee.hu/hirek/egyesuleti-hirek/herpay-imre-szobor-avatas

 

Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség
Készítette: KARMA Interactive