Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt
Hírek

2018. október 25. 8:59

Elnyerte „Az év ökoturisztikai élménye 2018” címet a Jeli Varázskert

Szerző: Ruborits Tamás - közjóléti műszaki vezető
Az Agrárminisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt pályázaton 21 szervezet mérettetett meg. Négy kategóriában hirdettek győztest. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. által kezelt és folyamatosan fejlesztett Jeli Varázskert Az év „hozzáférhető” ökoturisztikai élménye- „Élmény korlátok nélkül” kategóriában találtatott a legjobbnak.
Elnyerte „Az év ökoturisztikai élménye 2018” címet a Jeli Varázskert

 

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. két ütemben 1500 m hosszan akadálymentesített ösvényt alakított ki a Jeli Varázskertben. Az ösvény taktilis burkolattal ellátott, így a vak és gyengénlátó emberek önállóan is tudnak közlekedni rajta. A növényeket ismertető táblákon baille írás is szerepel. A vak és gyengénlátó személyek tárlatvezető készüléket is kapnak a tanösvény bejárása előtt, a táblán szereplő szám beírása után a készülék nem csupán az adott növényről közöl hang formájában információt, hanem a növény megközelítésében, megérintéséhez szükséges hasznos tanácsokkal is szolgál. Így a vak emberek a tíz szemükkel, az ujjaikkal meg tudják ismerni a növényvilág képviselőit. Az ösvény kialakítása során a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületével folyamatosan egyeztetett az erdőgazdaság, hogy az ösvényt használóknak minél könnyebben átadható élményt nyújtó beruházás jöhessen létre. Az akadálymentesített ösvény tolószékkel és babakocsival is könnyen végigjárható.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. a jövőben is folytatja a Jeli Varázskert fejlesztését. A 2019-es évben egy nagyszabású lombkorona sétány kerül a látogatók használatába, melynek völgyhíd eleme akadálymentesen megközelíthető lesz.

 

Fotók

Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség
Készítette: KARMA Interactive