Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt
Hírek

2020. augusztus 05. 9:28

Emlékerdő avatás a Farkas-erdőn

Szerző: Szöveg: Varga Péter közjóléti csoportvezető, Fotó: Markó András műszaki előadó
A 2021. évi Vadászati és Természeti Kiállítás egyik fontos üzenete a fenntartható erdőgazdálkodás, melynek része a szakszerűen végrehajtott, a táji erdőgazdálkodásra jellemző fafajösszetételű erdőtelepítések megvalósítása.
Emlékerdő avatás a Farkas-erdőn

A program kiemelt jelentőségét - mely hozzájárul a természetes vagy természetközeli élőhelyek bővítéséhez - méltóan szemlélteti az állami erdőgazdaságok által létesítendő Emlékerdők.

Társaságunk Vas megye egyik legnagyobb területű, összefüggő erdőségében, a közel 7.200 ha kiterjedésű Farkas-erdő közepén, felhagyott mezőgazdasági területen, a helyi erdőtársulásokra jellemző, őshonos fafajokkal végezte el az 1,04 ha-s erdő telepítését. Az Emlékerdő helyszínének kiválasztásánál figyelembe vettük, hogy a Farkas erdőben folytatott korábbi és jelenlegi erdő - és vadgazdálkodás tükrözze megyénk és a táji erdő- és vadgazdálkodás együttesen megvalósítható magas szintjét.

Az Emlékerdő átadó ünnepségére 2020. augusztus 3-án délelőtt került sor.

Az ünnepi megnyitást vadászkürtös köszöntő jelezte.

Bakó Csaba vezérigazgató-helyettes ünnepi beszédében Társaságunk vadgazdálkodási tevékenységéről adott általános tájékoztatást, majd az országos erdőtelepítési program részeként a Társaságunknál eddig megvalósított, és a későbbiekben tervezett erdőtelepítésekről számolt be. Kiemelte, hogy az Emlékerdő ültetésén túl az ország fával borított területének növeléséhez Társaságunk nagyobb léptékben is hozzájárul. Az Agrárminisztérium által koordinált Kaán Károly Országfásítási Program keretében a Szombathelyi Erdészeti Zrt. tavaly ősszel és idén tavasszal Szentpéterfa határában 4 ha területen végzett erdőtelepítést, és további erdőtelepítési programok keretén belül tervez a közeljövőben erdőtelepítéseket végrehajtani, közel 30 ha-on. Beszédében köszönetet mondott az Egy a Természettel Nonprofit Kft-nek, hogy hozzájárult az Emlékerdő létesítésének finanszírozásához, továbbá köszönetet mondott az Emlékerdő kivitelezését megvalósító Sárvári Erdészeti Igazgatóságnak.

Bors Richard az Egy a Természettel Nonprofit Kft. szakmai igazgatója ünnepi beszédébe tájékoztatást adott arról, hogy a Társaságunk által telepített emlékerdő a tizenegyedik a sorban, melyet a világkiállítás jegyében adnak át. Az Emlékerdő program szervesen illeszkedik a Magyar Kormány faültetési kampányához, mely során az állami erdőgazdaságok 86 településen 2 millió facsemete és közel 100 tonna makk felhasználásával 550 ha új erdőt létesítenek. A magyar erdészeti szakemberek szaktudása, az általuk végzett munka adhat hatékony választ például a klímaváltozás kihívásaira. Magyarország elkötelezett abban, hogy szakmai értékeit bemutassa a világkiállításon, a HUNGEXPO területén helyett kapó központi rendezvény magyar tárlata ezeréves sétát jelent a Kárpát-medence történetében.

V. Németh Zsolt a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, országgyűlési képviselő a pandémiás időszakban történő cselekvésről beszélt, arról, hogy míg más országok bezárkóznak, mi egy későbbi, nagy ünnepre készülünk. Az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítást emlékezetessé tételéhez sikerrel járul hozzá az emlékerdő létrehozása. Az erdő a legösszetettebb eleme a természetnek, amelyhez hozzátartozik a vadászat is. Ezt mutatja a kiemelkedő nemzeti értékeink példája is, a hungarikumok sora. Ilyen például a IX-XI. századi magyar íj, a solymászat hagyománya, a gyulaji dám, a gemenci gímszarvas és a magyar vadászkutya-fajták. 

Az ünnepi beszédeket követően került sor az Emlékerdő ünnepélyes átadására, az emlékfa elültetésére, valamint az emléktábla leleplezésére.

Az emlékfa kiválasztásánál figyelembe vettük a klímaváltozás erdőtársulásokra gyakorolt várható hatásait, s így egy különleges, és a kedvezőtlen időjárási hatásokat jobban elviselő, a későbbi erdőgazdálkodásunkban várhatóan megnövekedett jelentőségű fafajt, egy magyar tölgyet ültetünk el itt, az emlékerdő mellett.

(A magyar tölgyet önálló fajként 1830-ban Hubeny József főerdőmester írta le először. A fafaj északi elterjedési határa a történelmi Magyarország területén belül volt, ezen belül elsősorban Erdély és Horvátország alacsonyabb hegyeiben gyakoribb. Magyarország jelenlegi területén nagyrészt telepített állományai vannak. 25-30 méter magas fa, mindkét oldalán pillás, szőrös levelekkel, melyek lehetővé teszik a többi nemestölgyhöz mérten a szárazabb, melegebb környezeti viszonyokhoz történő alkalmazkodását.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. által létesített Vasvár-Vaskapu Parkerdő területén belül is található egy idős, 110 éves állománya.)

A felkérés után V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Bors Richárd igazgató és Bakó Csaba vezérigazgató-helyettes elültették a fát, és leleplezték az emléktáblát.

Ezt követően Balasi István főtisztelendő plébános megáldotta az új erdőt és az emléktáblát.

A szép ünnepséget vadászkürtök hangja zárta.

 

Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség
Készítette: KARMA Interactive