Online jegyrendelés Online tűzifa rendelés
Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt
Hírek

2021. szeptember 02. 8:36

Emlékkereszt a Jeli Arborétumhoz vezető út mentén

Az 52. Eucharisztikus Világkongresszus alkalmából magyarországi rendezésének alkalmából, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérésére, Dr. Nagy István agrárminiszter úr tulajdonosi támogatásával megerősítve, az Erdőkért Felelős Államtitkárság irányításában, 2021. évben a 21 állami tulajdonú Erdészeti Zrt. az ország minden megyéjében, egy 5 méter magas fa emlékkereszt felállítására kapott felkérést.
Emlékkereszt a Jeli Arborétumhoz vezető út mentén

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. Kám község határában, a Jeli Arborétum közelében állíttatta fel az 5 méter magas emlékkeresztjét, amelynek bal oldalán egy Szűz Mária szobor, jobb oldalán pedig egy Szent József szobor kapott helyet.


A keresztet 2021. augusztus 31-én áldotta meg Dr. Székely János megyés püspök. A kereszt az élet fája, a keresztből élet fakad, hangsúlyozta a szentmisén.


Szabó Tibor színművész úr Magyarország Alaptörvényéből, a nemzeti hitvallásra vonatkozó részekből olvasott fel szemelvényeket.

„Büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette.

Elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó szerepét. Becsüljük országunk különböző vallási hagyományait."


Bugán József vezérigazgató úr beszédében elhangzott, hogy hazánk a keresztény kultúra megőrzésében élen jár. 1000 éves keresztény államiságunk megteremtője Szent István király, aki a Jézus anyjának a kezébe ajánlotta országunkat, amely nem volt véletlen. Mint ahogy az sem lehet véletlen, hogy e kereszt talppontján átmenő észak - déli hosszúsági kör pontosan metszi a Csénye község határában telepített újszülöttek erdejét. Mert a teremtett világban nincsenek véletlenek.


Majthényi László elnök úr beszédében elmondta, hogy a keresztállításnak több évszázados hagyománya van. A keresztben energia van, amely ember és Isten, Isten és ember között közvetíti az energiát.

Köszöntőjét Müller Péter soraival zárta:

„A kereszt a sorsod (...). Nem mások teszik rád, te hoztad magaddal. Születni, élni, meghalni nehéz. Embernek lenni nehéz! S ha ezt tudod, és ha ebben mégis mélységes értelmet, sőt gyönyörűséget találsz, boldog ember leszel."


Zambó Péter úr, az Agrárminisztérum Erdőkért Felelős államtitkára ünnepi beszédében kiemelte, hogy magyar erdők évezredek óta a lelki feltöltődés helyszínei, ezért határozta el az Agrárminisztérium, hogy minden állami erdőgazdaság területén, összesen 21 erdei kereszt felállításával járul hozzá az 52. Eucharisztikus Világkongresszus célkitűzéseinek megvalósításához. A kereszt anyaga szimbolikus, Vas megyei erdőkből származó vörösfenyő, az egyik legtartósabb faanyag, amelyet vízalatti építkezésekhez is használnak. Évszázadokig biztos alapot jelent a ráépített épületek számára.  Kívánja, hogy ez a kereszt is évszázadokon át fentmaradó biztos alap legyen, amely emlékeztet a kereszténységünkre, magyarságunkra, összetartozásunkra.

 

Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség
Készítette: KARMA Interactive