Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt
Hírek

2018. április 10. 8:39

Erdei szalonka fészkelés Vas megyében

Szerző: Pukánszki Zoltán - vadgazdálkodási osztályvezető, Bándy Fruzsina - természetvédelmi elődadó | Forrás: Magyar Madártani Egyesület
2018. április 7-én a délutáni órákban Szentpéterfa térségében munkatársunk találta a képen látható erdei szalonka fészket. E madárfaj költésére tudomásunk szerint 1976 óta nem volt példa Vas megyében.
Erdei szalonka fészkelés Vas megyében

Az erdei szalonka (Scolopax rusticola) hazánkban rendszeres fészkelő, de jellemzően vonulásakor figyelhető meg nagyobb számban március-április, valamint szeptember-október hónapokban.
Fészkét rejtve, bolygatatlan erdős területre építi, ahol megfelelő aljnövényzetet talál. A mélyedést avarral béleli ki és fedi le, így védve a tojásokat. Négy tojást rak, melyeken a tojó egyedül kotlik. Ezalatt az idő alatt naponta csak néhány percre hagyja őrizetlenül a fészket táplálkozás céljából. Érdekesség, hogyha veszélyt érez (emberi zavarás, ragadozó jelenléte) képes a tojásokat vagy fiókáit a lábai közé venni és egy biztonságos helyre elszállítani.

Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség
Készítette: KARMA Interactive