Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt
Hírek

2019. október 30. 12:55

Főmérnöki értekezlet Vas megyében (2019. október 17-18.)

Szerző: Szöveg és képek: Bakó Csaba, Farkas Rolf
Az állami tulajdonú erdészeti társaságok termelési vezérigazgató-helyetteseinek, főmérnökeinek idei második értekezletére Vas megyében Szentgotthárdon került sor, a házigazda a Szombathelyi Erdészeti Zrt volt. A rendezvényen megjelent mind a 22 állami tulajdonú erdőgazdaság szakmai vezetője, továbbá az Agrárminisztérium erdészeti irányításért felelős szakmai stábja.
Főmérnöki értekezlet Vas megyében (2019. október 17-18.)

 

Az állami tulajdonú erdészeti társaságok termelési vezérigazgató-helyetteseinek, főmérnökeinek idei második értekezletére Vas megyében Szentgotthárdon került sor, a házigazda a Szombathelyi Erdészeti Zrt volt. A rendezvényen megjelent mind a 22 állami tulajdonú erdőgazdaság szakmai vezetője, továbbá az Agrárminisztérium erdészeti irányításért felelős szakmai stábja.

Az értekezlet első napján Szentgotthárdon előadásokra került sor. Bugán József vezérigazgató, a Szombathelyi Erdészeti Zrt., mint házigazda nevében köszöntötte a résztvevőket, majd Zambó Péter államtitkár adott áttekintést az elmúlt időszakról, az aktualitásokról. Az Agrárminisztérium erdőgazdálkodási főosztályának munkatársai, dr. Csépányi Péter főosztályvezető vezetésével előadásokat tartottak a legfontosabb szakmai kérdésekről, köztük az egységes számviteli politikáról, a Faanyagforgalom Szabályozási Program módosításairól, a természetvédelemmel való fokozottabb együttműködésről, az aktuális szakjogi kérdésekről és a Vidékfejlesztési Program 2019. évi módosításairól. A résztvevőknek lehetőségük nyílt kérdéseket feltenni a legfontosabb problémák egyeztetése céljából. A szünet után három előadásra került sor: Bakó Csaba vezérigazgató-helyettes erdőgazdálkodási igazgató bemutatta a Szombathelyi Erdészeti Zrt. tevékenységét, továbbá beszámolt az elmúlt időszakban Vas megyei állami erdőket ért kalamitásokról, dr. Borovics Attila az ERTI igazgatója ,,Innovációs forradalom az erdészetben" címmel tartott előadást a legfontosabb erdészeti fejlesztésekről, kutatásokról, míg Schiberna Endre az ERTI kutatója a PEFC erdőtanúsítás bevezetésének lehetőségeiről beszélt. Az értekezlet végén dr. Csépányi Péter foglalta össze a legfontosabb tanulságokat. A hivatalos program után a résztvevők megtekintették a szentgotthárdi ciszter apátság épületét Huszár Gábor polgármester rendkívül érdekes idegenvezetésével.

Másnap a szakmai programokra került sor, a Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatóság területén Csákánydoroszló térségében. A szakmai programot Bakó Csaba vezette, házigazda a Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatóság részéről Kutas Lajos erdészeti igazgató volt. Első napirendi pontként az erdőfelújítások gépi ápolásának egyik lehetőségeként a McConnel Robocut típusú önjáró távvezérelt szárzúzó munkáját mutatta be a forgalmazó. Az erdőművelésben jelentkező munkaerőhiány orvoslására is alkalmas munkagép egy frontzúzó segítségével a 2 m-es sortávra kialakított fenyő felújításban fejtette ki a tevékenységét.

A gépbemutató után egy 2018-as tölgy makkvetés megtekintése következett. Az erdősítés történetéről, az ott végzett munkákról, költségekről Bakó Csaba tájékoztatta a résztvevőket. A részletben lucfenyő részterületes egészségügyi termelés után vágástakarítás, majd  erdészeti mulcsozóval történő talajelőkészítés következett. Az erdőrészletben kézi makkvetést végeztek 130 cm-es sortávval, majd panelos kerítéssel kerítették be. A területen nagyon szép erdeifenyő újulat mutatkozik, pótlást nem igényel, a megeredés 90% feletti.

Ezután a résztvevők megtekintettek egy 2008-ban kialakított mesterséges erdei vízállást. Kutas Lajos kitért a mikroklímát javító vízállások kiemelt szerepére, valamint arra, hogy a rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék megtartására is alkalmasak ezek a kis tavak. Szerepük a klímaváltozás kapcsán egyre inkább felértékelődik.

A vízállás közvetlen közelében lévő Csákánydoroszló 9B-ben a főmérnöki nap résztvevői példát láthattak a társaságunknál bekövetkezett nagymértékű lucfenyőpusztulásra. A kiváltó okokról, a jelenség ciklikusságáról, a jelenlegi állapotokról Kutas Lajos tartott beszámolót. A 2010-es üzemtervezéskor 1081 ha volt a lucfenyő területfoglalása a Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatóság területén, napjainkra ez a szám 300 ha körül mozog. Sajnos a jelenlegi állományok egészségügyi állapota is folyamatosan romlik.

A terepi előadás után a gépeké volt a főszerep, hiszen a Szombathelyi Erdészeti Zrt. saját tulajdonában és működtetésében lévő harveszterek, és egy forwarder megtekintése következett. A Komatsu 911 típusú gép egészségügyileg leromlott lucos állományok felszámolásában dolgozik 2017. decembere óta. Az elmúlt több mint másfél év pozitív tapasztalatainak összegzése után a gépet munka is közben is láthattuk. A harveszter munkája kapcsán Bakó Csaba a tapasztalataikra alapozva hangsúlyozta a gépkezelők munkájának fontosságát, azok kiemelt szerepét a technológiában. Az érdeklődők a leállított gépet testközelből megtekinthették, a vállalkozó kedvűek a kezelőfülkébe is bepillanthattak.

A lucos egészségügyi termelés után következett egy fenyő törzskiválasztó gyérítés megtekintése, melyet a társaságunk tulajdonában lévő Sampo HR46X harveszter, valamint Sampo FR 28 forwarder géplánc hajtott végre. A méreteiben jóval kisebb gépek képesek a vékonyabb állományokban a nevelővágások elvégzésére. A két Sampo márkájú gép csak májusban állt munkába, először egy lucos egészségügyi termelésben ismerkedtek a kezdő gépkezelők a gépek működésével, majd egy másik erdőrészletben szimultán gyérítési munkát gyakoroltak. Pályakezdő erdész technikusok kezelik a gépeket, skandináv példát követve.

A program zárásaként dr. Csépányi Péter főosztályvezető értékelte a szakmai programot, megköszönve a házigazdáknak a kiváló szervezést. Jövőre folytatás a Zalaerdő Zrt. területén!

 

 

Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség
Készítette: KARMA Interactive