Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt
Hírek

2018. november 14. 11:33

Gratulálunk!

Szemerics Antal, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Igazgatóságának fahasználati előadója október 23.-a alkalmából miniszteri elismerő oklevélben részesült a három évtizede a fahasználati és kereskedelmi területen végzett kiváló munkájáért, ügyviteli tevékenységéért.
Gratulálunk!

 

Szemerics Antal erdészeti tanulmányait Sopronban, a Roth Gyula Erdészeti Szakközépiskolában végezte. Az általános iskolai nyári szünetekben is az őrségi erdőkben dolgozott, mely felkeltette érdeklődését a szakma iránt.

Az érettségi vizsgát követően erdészgyakornok munkakörben helyezkedett el a Szombathelyi Erdészeti Zrt jogelődjénél az Erdészeti és Faipari Kombinát Őriszentpéteri erdészeténél 1973. július 1-i időponttal. Ebben a beosztásban 1976. január 31-ig tevékenykedett, majd az átalakult vállalatnál 1976. február 1-től vágásvezető beosztásba helyezték.

Az érettségi vizsga után letöltött kettő éves szakmai munkát követően technikusminősítő vizsgára jelentkezett, melyet 1975. december 3-án eredményes vizsgával megszerzett.

Kétéves sorkatonai szolgálatát Dunakeszin teljesítette, melyet követően munkahelye javaslatára erdészeti növényvédő technikusi oklevelet szerzett.

Visszatérve az aktív erdészeti életbe, képesítésének megfelelően a három őrségi erdészeti egység vegyszerezési tevékenységét szervezi, irányítja, értékeli, ezek mellett vágásvezetői munkakörében tevékenykedik.

1981. január 1-től az ismét beindított gépjárműpark okmányolása, feladataik összeállítása, ellenőrzése, a folyamatos üzemeltetés szervezése, bérszámfejtésük alapbizonylatainak elkészítése is feladatkörébe tartozott.

Vezetői értékeléseikben jó választásnak nevezték Szemerics Antal kollégánkat a feladathoz.

A számítógépes adatfeldolgozás folyamatait szabadideje terhére is gyorsan elsajátította, a gyorsan változó bizonylatolási folyamatokban személyesen közreműködött a gyakorlati felhasználás kialakításánál.

Az adminisztratív vonalon, valamint anyagkezelés, munkaszervezés terén végzett kiemelkedő munkájára tekintettel 1987. december 21-től az összevonások után kialakult Szentgotthárdi Erdészeti Főmérnökségen ügyviteli vezetői munkakörbe nevezték ki. Ebben az időszakban az egység vagyonkezelt területe már meghaladta a 12.000 ha-t.

Az új beosztáshoz szükséges Ügyvitel-technikusi oklevelét 1990. február 2. napján kapta kézhez.

A szakmai munkában töltött idő alatt megszerzett ismeretét, tapasztalatait a számítógépes ügyviteli rendszer kialakításánál eredményesen hasznosította, mely alapján a gyakorlati munka számítógépes nyomon követése, nyilvántartása a vezetők, felhasználók számára is hasznossá vált.

A megszerzett ismeretanyag birtokában felettesei 1997. augusztus 15-től a Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatóság fahasználati előadójává nevezték ki.

Feladatköre a fahasználati és kereskedelmi tevékenység irányítása lett.

Kiemelt beosztásában eltöltött több mint 20 év alatt számtalan új technológia, számítógépes rendszer alkalmazásában bizonyította rátermettségét.

 

Munkáját a precízség, pontosság jellemezte mind ügyviteli, mind pedig előadói munkakörében egyaránt. A gyakorlati munkát a rábízott ágazatban költségtakarékosan, a körülményeknek megfelelően természetkímélő módon a maximális fedezeti összeg elérésével vezényelte. Feladatait a kötelező munkaidőn túl a munkacsúcsoknak megfelelő maximális odafigyeléssel a szükséges időráfordítást vállalva végezte.

Jelentős anyagforgalmat bonyolított le több éven keresztül a magánerdőkből felvásárolt faanyag választékok esetében. A társasági feladatokon túl az egység által felvállalt más szektorban végzett fakitermelést nagy gondossággal, költségtakarékosan, pontos elszámolás mellett végezte. Belső munkakapcsolataira a következetesség, a technológiák maradéktalan betartatása volt jellemző.

Külső munkakapcsolataiban a korrekt kereskedelmi szemlélet volt a jellemző, mindent a társaság jövedelemtermelésének érdekében cselekedett.

Az illetékes hatósággal és a természetvédelemmel való együttműködése is mindennapos, mintaszerű volt. A szükséges és jelentősen megnövekedett adatszolgáltatásokat, mindig határidőre teljesítve végezte munkáját.

A beosztása és hivatali feladatai mellett családjával erdészeti szaporítóanyag termeléssel is foglalkozott.

Az egység vadgazdálkodási tevékenységébe is bekapcsolódott vadkárelhárítás, társas vadászatokon közreműködés és állományszabályozó vadászatokon való eredményes részvételével.

Mindezen tevékenységekhez felesége és négy gyermeke megértő és támogató segítségét

tudhatta támaszként maga mögött.

 

Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség
Készítette: KARMA Interactive