Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt
Hírek

2019. március 19. 20:10

Gratulálunk!!

Szerző: Fotó: Horváth Balázs - Vas Népe
Nemes Piroska a Szombathelyi Televízió munkatársa Kuntár Lajos Sajtó-Díj kitüntetésben részesült.
Gratulálunk!!

 

A vasi erdők több mint felét kezelő Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkája az egész megye lakosságát érdeklő és érintő tevékenység, hiszen szinte minden település határában ott vannak az állami területek, amelyek nem csak kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak az embereknek, hanem munkát is biztosítanak a családoknak. Társaságunk hagyományosan nagy hangsúlyt fektet arra, hogy objektíven tájékoztassa a lakosságot mindazokról az aktualitásokról, amelyek közvetetten vagy közvetve is befolyásolják rövid és hosszú távon a megyében élők életminőségét. Ebben, a hiteles informálásban igazi partnerre találtunk a Szombathelyi Televízióban, azon belül is az Szombathelyi TV erdészeti stábjában. Nemes Piroska szerkesztő-riporter, - kollegáival együtt dolgozva - közel 20 éves televíziós szakmai tapasztalattal a háta mögött nem csak érti Társaságunk magyar erdőkért folytatott tevékenységét, hanem az általa készített televíziós összeállításokkal át is tudja adni a megye lakosságának a kívánt információkat.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. megbízásából a Szombathelyi Televízió 2014-től készít erdészeti magazint Telezöld címmel. A műsor hónapról hónapra bepillantást enged Társaságunk szerteágazó tevékenységébe. A televízió munkatársai hosszú órákat, sőt napokat töltenek szükség esetén erdészeinkkel együtt a terepen, hogy az alapos és színes tájékoztatáshoz megfelelő információt, képi anyagot és nem utolsó sorban személyes tapasztalatokat is szerezzenek.

 

A Telezöld televíziós erdészeti magazin négy éves történetében színes, tartalmas és hiteles összeállítást láthatott Vas megye lakossága a vadgazdálkodásról is. Az évszakoknak megfelelően időt és energiát nem sajnálva rendszeres beszámolókat készítenek a trófeaszemléről,  a vadetetésről, a nyári hőségben az ivóvíz utánpótlásról, a szarvasbőgésről és barcogásról, valamint természetesen a vadgazdálkodás fontos részéről, a vadászatról is. A televíziós sorozatban fontos szerepe van az erdőgazdálkodásnak is, ezért az aktuális erdészeti tevékenységeket is folyamatosan bemutatják a Telezöldben. A műsoridő jelentős részét szentelik a Társaság közjóléti tevékenységének a bemutatására, amelynek egyik legfontosabb helyszíne a Jeli Arborétum színes arculata. A közelmúltban nagysikerű műsort készítettek a Kisboldogasszony kápolna szeptemberi avatási ünnepségéről. Az erdősítés különböző módszereinek, vagy a fakitermelés körültekintő és a jövőbe néző módjának ismertetését olyan hangvételben, tartalommal és képi megfogalmazásban teszik, amellyel visszajelzéseink és a televíziós csatorna saját felmérései szerint is komoly nézőbázist alakítottak ki a magazinnak. A közkedvelt műsort már nem csak Vas megyében nézik, hanem a Szombathelyi Televízió internetes videoportálján keresztül még szélesebb kör ismerheti meg az állami erdőkben folytatott munkánkat. Arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy az erdészben megmutassák az elkötelezett embert, erdésztársadalmunk összetartó közösségét, az Országos Erdészeti Egyesület programjairól is rendszeres összefoglalók készülnek. (pl. az Erdésznők Országos Találkozójának vas megyei rendezvényéről, az OEE Szombathelyi Helyi Csoport Családi Napi összejöveteléről, stb.) 

 

Nemes Piroska empátiából, hatalmas érdeklődéssel, tisztelettel és alázattal készíti a Szombathelyi Erdészeti Zrt. tevékenységéről, eseményeiről, az állami erdők „hétköznapjairól és ünnepeiről" a televíziós beszámolókat. Több mint 15 éves erdészeti szakmai tapasztalattal rendelkezik, hiszen a tematikus magazinműsor indulása előtt is készített erdei beszámolókat. Operatőr munkatársai is kiváló munkát végeznek, hisz nem elég beszélni valamiről, meg is kell mutatni azt, hogy az emberek pontosan értsék: az erdők gondos gazdái az erdészek. A Magyar Televízió Híradója a Szombathelyi Televíziónak köszönhetően elsőként számolt be például az Yvette ciklon Kőszegi hegységben végzett pusztításáról, hiszen a stáb több alkalommal is bemutatta a Szombathelyi Erdészeti Zrt. ezen a területen végzett „heroikus" munkáját, a kárfelszámolást, az értékmentést, és a helyreállítást. Színes, színvonalas tudósítást készítettek a szentpéterfai erdőt ért jégkár felszámolásáról, illetve az augusztusi szélvihar Vas megyei állami erdőket érintő hatásairól. Társaságunk hírei, a vas megyei állami erdőgazdálkodás aktuális problémái, szintén a stábnak köszönhetően rendszeresen megjelentek a Duna Televízió Gazdakör című műsorában is. Ezen kívül a televíziós beszámolókban feldolgozott témákról folyamatosan készültek cikkek a Szombathelyi 7 közéleti hetilapba, és a Vas Népe megyei napilapba is. Így Társaságunk tevékenységéről a szerkesztő-riporter elhivatott munkájának következményeként a lakosság részletes tájékoztatást kaphatott.

 

Fotók

Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség
Készítette: KARMA Interactive