Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt
Hírek

2018. január 15. 14:06

Ismét mozgalmas évet zárt a Szombathelyi Helyi Csoport

Szerző: Horváth Gábor - OEE Szombathelyi Helyi Csoport | Forrás: Fotó: Markó András - OEE Szombathelyi Helyi Csoport, Hunyadi Géza - OEE Szombathelyi Helyi Csoport
Beszámoló az évzáró rendezvényről
Ismét mozgalmas évet zárt a Szombathelyi Helyi Csoport

 

2017. december 19-én rendezte meg az OEE Szombathelyi Helyi Csoportja a hagyományos évzáró rendezvényét, amely idén is a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által meghirdetett „Erdőképek" című fotópályázatra beérkezett képek értékelésével és eredményhirdetéssel, valamint a kiállítás megnyitásával kezdődött, amelyről a Szombathelyi Erdészeti Zrt. honlapján olvasható tudósítás.

 

A továbbiakban a Helyi Csoport évzáró ülésével folytatódott a program.

 

Bakó Csaba, a Helyi Csoport elnöke köszöntötte a megjelent tagokat, külön köszöntve Bugán József vezérigazgató urat, előadó tagtársainkat, Dr. Kelemen Gézát, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztályának szakmai tanácsadóját, Dr. Nagy Lászlót, a Sárvári Erdészeti Igazgatóság erdőművelési műszaki vezetőjét és Varga László erdei iskolai referenst, akik nagyon érdekes témákkal készültek a rendezvényre.

Majd egy perces néma felállással emlékeztünk a 2017. évben elhunyt tagtársainkról, Simon Sándorról, Horváth Györgyről és Molnár Tiborról.

Elnök úr évértékelőjében ismertette az év során a taglétszám alakulását, - amely jelentősen bővült a tavalyi évben - összefoglalta a Helyi Csoport eseményeit, beszámolt a december 8-i küldöttgyűlésről, valamint a tagdíjakból a Helyi Csoport működésére kapott összeg felhasználásáról. Évértékelőjében külön kiemelte idei díjakban részesült tagtársainkat. A 148. Kaszón megrendezett Vándorgyűlésen Kaán Károly Emlékéremben részesült Biró Ferenc a Szombathelyi Erdészeti Zrt. nyugállományba vonuló gazdasági igazgatója, valamint Elismerő Oklevél kitüntetést vehetett át Hámori Sándor, a Sárvári Erdészeti Igazgatóság kerületvezető erdésze. Augusztus 20-a alkalmából a földművelésügyi miniszter Magyar Arany Érdemkereszt Kitüntetést adományozott Biró Ferencnek, Életfa Emlékfa Plakett Arany Fokozata Kitüntetést adományozott Tóth Pálnak, a Vasvári Erdészet volt vezetőjének, és Elismerő Oklevelet adományozott Monostori Miklósnak, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Sárvári Erdészeti Igazgatójának. Elnök úr a Helyi Csoport vezetése nevében gratulált az elismerésben, kitüntetésben részesült tagtársaknak.

Megköszönte mindazon tagtársainknak a munkáját, akik segítették a Helyi Csoportot a 2017. évi rendezvények, események eredményes megtartásában, részt vettek a programok szervezésében, vagy egyáltalán részvételükkel segítették a rendezvények sikerét. Külön köszönet illeti a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-t, hogy anyagi és egyéb támogatásával hozzájárult a Helyi Csoport rendezvények megszervezéséhez.

Végezetül megköszönte valamennyi jelenlegi és új tagunknak, - külön a nyugdíjasoknak - hogy 2017-ben is fontosnak gondolták, hogy tagja maradjanak/legyenek az egyik legrégebbi magyarországi szakmai egyesületnek.

 

Elnök úr évértékelője után szakmai előadásokkal folytatódott a rendezvény. Horváth Gábor titkár elsőként Varga Lászlót kérte fel, hogy tartsa meg előadását - a Kaán Károly jubileumi emlékévhez kapcsolódva -, amelynek a „Természetvédő erdész - 150 éve született Kaán Károly" címet adta. A nagy gondossággal összeállított előadásból megismerhettük a nagy erdészelőd életpályáját, az erdőgazdálkodás és természetvédelem területén kifejtett munkásságát, valamint az emlékét őrző létesítményeket, egyesületi kitüntetést, természetismereti versenyt.

 

A következő előadást Dr. Kelemen Géza tartotta „Bevezetés az élő fák fizikájába" címmel. A száraz, képletek helyett mindenki számára közérthető módon, szemléletesen magyarázta el, hogy az élő fák hogyan alkalmazzák a fizika törvényeit az időjárás viszontagságaihoz való alkalmazkodás során.

 

Végezetül Dr. Nagy László a „Kőrisek hajtáspusztulásos betegsége" címmel ismertette doktori disszertációjának eredményeit. (Dr. Nagy László tavaly szerezte meg a doktori képesítést.) Kutatási eredményeinek értékeléséből megtudhattuk, hogy honnan érkezett hozzánk ez, az őshonos kőrisállományainkat megtizedelő kórokozó, továbbá az egyes kőrisfajok fogékonyságát a betegség iránt, a kórokozó életciklusát, fertőzésének módját. Előadásában kitért arra, hogy fiatal korban - főként csemetekertben - gomba elleni készítményekkel könnyen megelőzhető a betegség. Viszont állományban, idősebb fákon már nagyon nehéz és költséges a gomba elleni védekezés, ezért a betegségnek ellenálló egyedek kiszelektálása jelenthet megoldást.

 

Az előadások után Horváth Gábor titkár szemezgetett a Helyi Csoport 2017. évi szerteágazó, emlékezetes eseményeiről készült képekből.

 

A rendezvény zárásaként a Helyi Csoport elnöke megköszönte a tagság egész évi aktív részvételét, és békés, boldog karácsonyi ünnepeket, valamint sikerekben és egyesületi rendezvényekben gazdag új évet kívánva bezárta a Helyi Csoport ülését.

 

Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség
Készítette: KARMA Interactive