Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt
Hírek

2018. június 28. 13:54

Kisalföldi erdészek látogatása Vas megyében

Szerző: Szöveg és fotó: Iványi Ákos OEE Kisalföldi Erdőgazdaság HCs titkár
A Szombathelyi Erdészeti Zrt. és az OEE Szombathelyi Helyi Csoportja meghívásából emlékezetes tanulmányúton vettünk részt június 7-8-án.
Kisalföldi erdészek látogatása Vas megyében

 

34 fős csoportunkat 9 órakor várta Cákon a házigazdák küldöttsége: Bakó Csaba vezérigazgató-helyettes erdőgazdálkodási igazgató, (aki egyúttal a Helyi Csoport elnöke is), Tompa Miklós erdészeti igazgató (Szombathelyi Erdészeti Igazgatóság) és Horváth Gábor Helyi Csoport titkár vezetésével. A köszöntés, majd „bemelegítő" vendéglátás után a Kőszegi-hegységbe indultunk, ahol gyalogtúrát tettünk a látszólag ködbe (valójában felhőbe) burkolózó - időnként már Jurassic Parkot idéző - bükkös-fenyves erdőbe. A tanulmányút szakmai tartalmához az időjárás is hozzájárult a maga módján: lábunk alatt láthattuk az előző napi eső nyomait, bőrünkön pedig érezhettük a térségre jellemző hűvös párát, ami az itteni fenyvesek egyik alapvető létfeltétele.

 

Az írottkői gerinc alatt, a Velem 1 A erdőrészletben tekintettünk meg egy lucfenyő felújítást, amely egy 2002-ben kezdett pásztás felújítóvágás nyomán alakult ki. Akkoriban a szúkárt a helyiek még csak hírből ismerték, a lucfenyő fantasztikusan újult is, de néhány évvel később az idős fákat itt is utolérte a végzet. A klímaváltozás az átlagos hőmérsékleti és csapadék adatokban nem okozott még jelentős romlást, de a gyakoribbá váló szélsőségek nagyban legyengítik a hegyvidéki fenyveseket.

 

A Bozsok 2 B erdőrészletben egy napjainkban is zajló jelentős lucfenyőpusztulás előzményeit, körülményeit és pillanatnyi állapotát mutatták be a házigazdák. A környéken rendkívüli időjárási jelenségek sora sújtotta már az erdőket: 100 mm eső 24 óra alatt, viharkár, jégverés tyúktojás nagyságú jégdarabokkal, „hőgutás" napok, légköri aszály. Sokatmondó adat, hogy a Szombathelyi Erdészeti Igazgatóság 2018 évre 7100 m3 lucfenyő egészségügyi termelést tervezett, ,,amelyből" május végéig 8000 m3 már megvalósult!

A fakitermelések során főleg harveszter-forwarder párossal dogoznak, de megmaradt a hagyományos kézi fakitermelés is, vonszolós vagy akár kötélpályás közelítéssel kombinálva. Az erdőgazdaság jelentős saját gépparkkal rendelkezik, de a természetvédelmi okokból előírt időbeli korlátozások betartásához számos vállalkozó munkáját is igénybe veszik. Pontosabban csak igénybe vennék, mert az országszerte tapasztalható munkaerőhiány itt is egyre erősebben érezteti hatását. A nyugati határ közelsége, az egyszerű takarítással elérhető 9 Eurós órabér lehetősége csak fokozza a bajokat.

 

A Kőszeg 43 H erdőrészletben, egy 10 hektáros bükk magtermő állomány felújítását szemléltük meg. Az idős, 140 éves állományból már csak mintegy egy hektárnyi folt áll, külsőre még mindig jó képet mutat, de belül szinte 100%-ban álgesztes a faanyag. A 0-14 éves korú újulat mintaszerű, irigylésre méltó, még akkor is, ha a klímamodellek szerint a bükk létjogosultsága hosszabb távon kérdéses Magyarországon.

 

A környék erdeit Mária Terézia idejében Ausztriából betelepített erdészek kezelték, lakhelyüket „Stájer-házak" néven ismeri az utókor. Ma az erdőgazdaság erdészeti múzeumot, erdei iskolát és szálláshelyet működtet itt, a felújított és kiegészített épületegyüttesben.

Az első napi hivatalos programot idegenvezetői kísérettel, hangulatos városnéző sétával fejeztük be Kőszeg belvárosában, majd a napot baráti találkozó zárta egy szombathelyi vendéglőben.

 

Másnap az Őrségbe látogattunk el a Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatósághoz, ahol Kutas Lajos erdészeti igazgató vezetésével a helyi kollégák bemutatták a térség gazdálkodásának múltját és (némiképp lehangoló) jelenét. Ami az erdőket illeti, a fenyőpusztulás számottevő méreteket ölt - többnyire a betűzőszú időszakosan jelentkező gradációjához igazodva. Az utóbbi években - a nagyobb katasztrófákat megelőzendő - 50 hektár/év ütemben folyamatosan végzik a veszélyeztetett fenyő állományok kitermelését.

 

Következő programunk a Szalafői Őserdő meglátogatása volt (Szalafő 13 I). A feltártság hiányában nehezen megközelíthető helyen közel egy évszázada nem folyik erdőgazdálkodás. Ma erdőrezervátum magterülete, kutatások helyszíne ez az erdő, minden egyes fát felmértek, megszámoztak, helyük koordinátáit is rögzítették. 1981 óta az élőfakészlet és a holtfa mennyisége egyaránt nő, a fényigényes pionír fajok (NYI, EF) visszaszorulnak, az árnyéktűrő bükk és gyertyán részaránya emelkedik.

Az „őserdő" melletti lucfenyő állományt szúkár miatt le kellett termelni, helyét tölgy makkvetéssel újították fel, ami természetes és mesterséges eredetű elegyfajokkal egészült ki.

 

Ezt követően a Pityerszeri Falumúzeumhoz utaztunk, ahol a hagyományos őrségi életformával ismerkedtünk. A Haricsai pihenőerdőben - Zsoldos Csaba kerületvezető erdész által prezentált finom ebédet követően - egy jó adottságú elegyes fenyvest (LF, JF, DF) tekintettünk meg, amely viharkár nyomait (széldöntés, ívbe hajlás) viseli magán. A szél által megbontott erdő alatt nem csak a fenyők újulnak, tölgy és bükk magoncok is megjelentek már. Magyarszombatfán fazekas bemutatón vettünk részt, majd megtekintettük Gömbös Mátyás vadászati kiállítását. Végül megismerkedtünk a gyantagyűjtés ősi tudományával és tiszteletünket tettük az aradi vértanúk emlékerdejében, melyet a vasi erdészek a Deák Ferenc ültette 13 rátóti emlékfa makkjaiból hoztak létre 1996-ban.

 

Vendéglátóinknak ez úton is köszönjük a kitűnő arányérzékkel összeállított, tartalmas, változatos programot! A szakmai, kulturális és gasztronómiai élmények sorát (utóbbi önmagában is megérne egy külön beszámolót!) felejthetetlen emlékként őrizzük, és egyúttal szeretettel várjuk a vasi kollégákat Győr-Moson-Sopron megyébe!

 

Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség
Készítette: KARMA Interactive