Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt
Hírek

2017. november 13. 8:17

Nyári jégverés a szentpéterfai erdőtömbben

Szerző: Németh János - fahasználati műszaki vezető
2016. augusztus 15-én a Vas megyei Szentpéterfa községhatárban található, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vagyonkezelésében lévő erdőtömb mintegy 2 km2-es ÉNY-i fekvésű részét egy rendkívül heves és intenzív nyári jégverés sújtotta.
Nyári jégverés a szentpéterfai erdőtömbben

 

A jégverés okozta kár a mezőgazdaságban és a kertészetben nem ismeretlen, évente milliárdos nagyságrendű kártételek keletkezhetnek. Az erdőgazdálkodásban dolgozók azonban szinte kivétel nélkül leélik életüket anélkül, hogy a jégverés erdőállománybeli pusztító hatásával találkoznának. Míg a mezőgazdaságban főként mennyiségi kárról beszélhetünk, a fák esetében inkább minőségi kárról, melynek mennyiségi hatásai csak jóval később jelentkeznek, ha egyáltalán tapasztalunk ilyet.


Fent említett vihar első, erdőállományt érintő következményeivel közvetlenül a vihart követően szembesültünk. A lombos fák szinte teljesen, az erdőtömbre oly jellemző erdeifenyő pedig 50-70 %-ban elveszítették lomb- és tűlevél koronájukat. A lombos fák, főként a fiatalosok ezt követően heteken belül intenzív hajtásképzésbe kezdtek, elkezdték visszapótolni hiányzó asszimilációs felületüket. Az erdeifenyőn semmi hasonló jelenségre nem lettünk figyelmesek.


Szeptember végére jöttek az első aggasztó felfedezések. Az érintett területen egyre több száradó erdeifenyőt lehetett látni. Október második felére nyilvánvalóvá vált, hogy nagy a baj. A területileg illetékes erdőfelügyelővel a helyszíni bejárás követően a 2016. évi vágástervből hátralévő Szentpéterfa 7 A erdőrészlet erdeifenyő főfafajra alapozott pásztás felújítóvágását kénytelenek voltunk tarvágásra változtatni. Az ok prózai: az erdőrészletben található EF 80-90 %-a elpusztult, vagy pusztulófélben volt. A kitermelés során a faanyagban a csúcsi részek irányából már megjelent a kékülés a faanyagban.


Elkezdődött az erdőtömb károsult vélhetően erdőrészleteinek szisztematikus bejárása és szembecslés alapú kárfelvétele. 2016. decemberében a területet drónnal lerepültük, a kapott felvételek megerősítették a kár megdöbbentő nagyságát. 2017. januárjában közel 22e bruttó m3-ről adtuk be az erdőterv módosítást EÜ termelés miatt, amelyek következményeként 55,42 ha erdőfelújítási kötelezettség keletkezésével kalkuláltunk. A keletkezett kár felszámolását a szükséges engedélyek birtokában azonnal megkezdtük. Az érintett erdőrészletek fafaj összetétele és a volumen miatt harvesteres fakitermelés mellett döntöttünk, a letermelt faanyag időjárás biztos helyre történő kiszállítását forwarderek végezték. Az apadékot apríték alapanyagként értékesítettük. A kárfelszámolást az értékes, véghasználat korú erdőrészletekkel kezdtük és folyamatosan haladunk a fiatalosok felé.


2017. májusra szembesültünk a ténnyel, hogy a lombos fafajokat is megviselte, de nem komoly mértékben. Az ősszel hozott hajtások, nem tudtak befásodni, így azok a kemény télben elfagytak. Az érintett területen belül elhelyezkedő lombos fafajú felújítások csemetéin a jég több helyütt felszakította a kérget és bár hajtásképződésük tavasszal megindult, az állapotukat figyelembe véve végül 13 ha-on a visszavágás mellett döntöttünk.


2017. augusztusára nyilvánvalóvá vált, hogy a károk tovább növekszenek, újabb drónos repülést és kiértékelést követően ismét Erdőterv módosítást kellett kérni további bruttó 12e m3 faanyag kitermeléséről. Újabb 35 ha felújítási kötelezettségünk keletkezett.

A kár felszámolása jelenleg is folyamatban van. Ez idáig mintegy bruttó 15e m3 letermelésére került sor a teljes kárfelszámolással várhatóan 2018. első felében végzünk.

 

Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség
Készítette: KARMA Interactive