Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt
Hírek

2017. április 10. 15:43

Rátóti Aradi Emlékpark elpusztult tölgyfáinak pótlása

Szerző: Bándy Fruzsina és Varga Péter
Az Aradi Emlékpark egy történelmi emlékhely a Vas megyei Rátót községben, a Lahn-patak mellett. A park a tizenhárom aradi vértanúnak állít emléket. A legenda szerint a sírkövek mögötti tölgyóriásokat Deák Ferenc ültette 1869-ben, az aradi vértanúk kivégzésének 20. évfordulóján.
Rátóti Aradi Emlékpark elpusztult tölgyfáinak pótlása

Utókor! Majdan ha érted mindezt,

mond fiaidnak, s lányaidnak el,

nemzetünk: a Nép és mindig figyel,

szabadságát nem, sosem adja fel."

            (Lénárd József: Az aradi vértanúk)

 

A park 1983 óta helyi jelentőségű védett természeti emlék. 2015-ben a község polgármester-asszonyának, Domiterné Molnár Annamáriának javaslatára felvételre került a Vas Megyei Értéktárba.

A Széll családnak Rátót környékén voltak birtokai, és itt áll az egykori miniszterelnök, Széll Kálmán kastélya is. A park területe is a családé volt.

Széll Kálmán felesége Vörösmarty Mihály lánya, Ilona volt, akinek gyámságát a költő Deák Ferencre bízta. Ennek, és Széll Kálmán édesapjával való szoros barátságának köszönhetően az 1860-as években a „haza bölcse" többször is megfordult Rátót községben. Az elbukott szabadságharc után is gyakori vendég volt a Széll-birtokon. Emlékére Nagy András, gyulafirátóti fafaragó készített mellszobrot, melyet az Emlékpark területén helyeztek el. Az Emlékpark közepén Széll Kálmán lányának és családjának kriptakertje található.

 

Az október 6-ai megemlékezések alkalmával mindannyiszor népes tömeg gyűlik össze a park területén. Ilyenkor a térség néhány iskolája és más, távolabbi vidékekről érkező vendégek is egyaránt ellátogatnak az ünnepségre, amelynek keretében magas rangú állami méltóságok osztják meg gondolataikat a közönséggel.

Az évről évre növekvő látogatói érdeklődés arra ösztönzi a település lakóit, hogy a park állapotát megőrizzék, fejlesszék és a történelmi hőseinkről való megemlékezéseket biztosítsák. Ebben a munkában a Szombathelyi Erdészeti Zrt. is jelentős részt vállal.

 

Sajnos az idő előrehaladtával a tölgyóriások közül nyolc már elpusztult, és nem kizárt a további pusztulás sem.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. számolva a jelenséggel, az évekkel ezelőtt begyűjtött idős fák makkjából tölgysuhángokat nevelt, képletesen biztosítva ezzel a Deák Ferenc által ültetett fák megmaradását.

A suhángok megnevelése a park területén belül történt, átültetésükre 2017. március 31-én került sor.

Kiemelésük suhángmérettől függően 60-80 cm átmérőjű földlabdával történt, melyet a PRENOR Kertészeti és Parképítő Kft. földlabdázó gépével végeztünk el.

Tölgysuháng kiemelése a földlabdázó gép segítségével

 

Az átültetés az elpusztult fák megmaradt tuskói mellett ásott, beöntözött és táptalajkeverékkel ellátott ültető gödrökbe történt.

Az átültetést követően egy beiszapoló öntözést is végeztünk.

A földlabdaméretnek megfelelően metszettük meg a koronát, biztosítva ezzel a helyes gyökértömeg-levélfelület arányt.

Az átültetésen részt vett a polgármester-asszony mellett, V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, Markovics Tibor az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Tóth Gábor a Vas megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatalának Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályának főosztályvezetője és Bugán József a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója.

Az átültetés folyamata nem ér véget magával az áttelepítéssel. Az utógondozás fontossága az átültetési folyamattal egyenrangú. A faátültetés utáni első két évben a fa odafigyelést és törődést igényel. Ez általában a megfelelő és rendszeres vízellátás biztosítását, a fák szakszerű növényvédelmét és koronaalakítását jelenti.

 

Tölgyfává nőttem újra,

aminek születtem.

.......................

árnyékot adni annak, aki fáradt,

s ágaim között madarak fészkelnek megint

az örökkévaló idő végtelen láncolatában."

            (Wass Albert: Tölgyfának születtem...)

http://vaol.hu/hirek/deak-ferenc-aradi-vertanuk-ratot-emlekpark-tolgyfa-park-1827386

Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség Fa Book fahatározó applikáció
Készítette: KARMA Interactive