Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt
Hírek

2017. május 16. 7:50

Tapasztalatcsere a Nagykanizsai Helyi Csoportnál

Szerző: Farkas Zsuzsanna – OEE Szombathelyi Helyi Csoport, Fotó: Raposa Gábor
2017. 04. 20-án került megrendezésre immár 13. alkalommal - így már hagyományosnak mondható - a Szombathelyi Helyi csoport és Nagykanizsai Helyi Csoport közös rendezvénye, ezúttal a Szombathelyi Helyi Csoport tagjai látogattak el Nagykanizsára.
Tapasztalatcsere a Nagykanizsai Helyi Csoportnál

 

Aznapra az egész ország területére visszatért a tél, viharos szél, havazás, havas eső fogadta a csapatunkat Zala megyében. A reggeli utazás után a Bajcsai csemetekertben találkoztunk vendéglátóinkkal. Rosta Gyula vezérigazgató úr, Kreiner Roland erdészeti igazgató, Filák Attila fahasználati ágazatvezető, Babics István erdőművelési ágazatvezető és Vízvári Ottó erdőművelési műszaki vezető várt minket a melegedő épületben, rövid köszöntő után Kreiner Roland és Babics István bemutatták a Nagykanizsai Erdészet adottságait, működését, erdőművelési problémáit és az ezekre lehetséges megoldásokat. A Vas megyei erdészek részéről Bugán József vezérigazgató és Bakó Csaba HCS elnök üdvözölte a vendéglátókat.

Útra keltünk a terepi programra, a csemetekertben elsőként egy felszámolásra kerülő karácsonyfatelep tuskózását és talajelőkészítését láthattuk lánctalpas AHWI típusú tuskómaróval.

Tovább haladva a következő erdőrészletünk a Nagykanizsa 50 M rögtön a csemetekert szomszédságában található, itt egy 3. éves tuskómarást követő csöves erdősítést tekintettünk meg. A csöves erdősítés legfőbb feladata a cserebogárpajor elleni védekezés hatékonyabbá tétele. Minden két csemete közé egy cső került elültetésre, melyre azért van szükség, hogy közvetlen gyökérkapcsolatot tudjanak tartani a csemetével, ezáltal a növényvédő szer és a víz célzottan a gyökérzónába kerülnek. Az évi két alakalommal történő vegyszerezés eredményeképp az eddig sikertelen erdősítések is 6-7 év múlva átadhatóak. Munka közben figyelhettük meg az öntözést.

Ezután Sánta István kerületvezető erdész területén tekintettünk meg további csöves technikával erdősített erdőrészleteket Belezna községhatárban.

A terepi program megszakításaként kulturális programban vettünk részt, ellátogattunk a Zrínyiújvár fellelhető maradványaihoz Belezna község határában. Zrínyi Miklós 1661-ben kezdte el építeni a várat, leginkább a Muraköz védelmét akarta megerősíteni a törökökkel szemben, valamint kiépíteni egy támaszpontot, amelyből kiindulva megkezdhetik Kanizsa visszafoglalását, ahonnan további hadjáratokat indíthatnak a törökök uralta területre. Azonban 1664. június elején a törökök ostromot indítottak a vár ellen, ahol kb. 1900 katona védte a várat Horváth András kapitány vezetésével.  Az ostrom nem tartott sokáig, június 30-án a vár elesett, majd július 7-én felrobbantották, mely eltűnt a föld színéről és soha nem építették újjá. Belezna község egykori általános iskolájában egy múzeum jellegű emlékszoba került kialakításra, ahol a vár makettjét is kiállították, illetve nyomon követhetjük a vár rövidke történetét.

A szaplányosi erdészház udvarán elfogyasztottuk a jóleső meleg levesünket, majd ismét útra keltünk a terepi program utolsó állomásaira.

A surdi kerület jellegzetessége a bükkös állományok jelenléte, melyeket fokozatos felújító bontóvágással kezdték el felújítani. Azonban a pajorkárosítás már a bükk újulaton is folyamatosan jelentkezett, 2015-ben 30 db pajor/ m2 volt a károsítás mértéke, mellyel szemben az 1 db pajor /m2 már súlyos károsításnak számít. Ezeken a helyeken is a csöves erdősítési módszert alkalmazzák, mint lehetséges megoldást a pajorkárosítással szemben.

Szakmai napunk zárásaként megtekintettük Obornakon az újonnan épült Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola épületét, ahol baráti beszélgetés közepette megvacsoráztunk. Búcsúzásul Bugán József vezérigazgató köszönte meg a Vas megyei erdészek nevében a kiváló programot és a zord időjárás ellenére a baráti, meleg fogadtatást.

Köszönjük vendéglátóinknak a színvonalas és érdekfeszítő szakmai programot, élményekben gazdagon távozhattunk Zalából! Viszontlátásra ősszel Vas megyében!

 

Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség
Készítette: KARMA Interactive