Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt
Hírek

2018. március 05. 10:19

Világszínvonalú gépet állított munkába a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Szerző: Markó András - beszerzési előadó
Az erdőgazdálkodásban is egyre inkább mutatkozó munkaerőhiányt enyhíti Társaságunk új gépbeszerzése. A fakitermelési munkákat teszi hatékonyabbá, könnyíti és gyorsítja meg az új Komatsu 911 harvester, amelyet erdőgazdaságunk több mint 100 millió forinttért vásárolt meg.
Világszínvonalú gépet állított munkába a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

A harvester egy olyan speciális döntő-rakásoló, fakitermelő gép, amely ledönti, legallyazza, választékolja és rakásolja a fákat, amelyeket ezután környezetkímélő módon forwarder (kiszállító szerelvény) juttat ki a rakodóra. A kiforrott 360.2 típusú vágófejjel szerelt, svéd gyártmányú Komatsu 911 harvestert, alapos előkészítést követően pályáztatás útján választottuk ki. Fontos szempont volt a hosszú távú, gazdaságos üzemeltetés és a megfelelő, magas színvonalú, helyi szerviz háttér. A gép egy korszerű, hosszú élettartamú SISU diesel munkagép motorral van felszerelve, és így egy hosszított műszakot tankolás nélkül végig tud dolgozni. A XXI. századi csúcstechnológiának megfelelő erdészeti gépet saját gépkezelőink tartják üzembe, akik korábban Németországban és Magyarországon részesültek kiképzésben. Nyakas Martin, Tóth Miklós és Petres Norbert gépkezelők a Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatóság munkatársai. Bár a vállalkozók üzemeltetésében több, kisebb-nagyobb harvester is dolgozik Magyarországon, - így az általunk kezelt erdőkben is, - az erdőgazdaságok közül ez a második ilyen típusú gépbeszerzés.  A döntő-rakásoló gép a Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatóság területén dolgozik december óta, mivel  ennek a térségnek a luc- és erdeifenyveseit sújtották legnagyobb mértékben az elmúlt évek biotikus és abiotikus erdőkárai. A gépátadási ünnepségre 2018. február 20-án az Őrségben, egy szalafői szúkárosított jegenyefenyvesben került sor. A gépátadásnál jelen volt - kollegáival együtt - Dr. Csorba Kázmér, a forgalmazó KUHN Rakodógép Kft. egyik ügyvezetője, míg Társaságunkat Bakó Csaba vezérigazgató-helyettes erdőgazdálkodási igazgató, továbbá a központ és a Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatóság munkatársai képviselték. A Kft. számos márka kereskedelmével foglalkozik, többek között a KOMATSU FOREST erdőgazdasági gépek, valamint a PALFINGER rakodódaru család kizárólagos magyarországi forgalmazója. A gép teljesítményére jellemző, hogy óránként akár 20 m3, havonta akár 2000 m3 faanyagot is képes feldolgozni, amely 15-20 fakitermelő szakmunkás munkájával egyenértékű. Ezzel a teljesítményével jelentősen enyhíti a fakitermelésben jelentkező munkaerőhiányt, amely a határ menti régiókban fokozottan jelentkezik. A terepi gépátadás során az erdőgazdaság szakemberei, a gép kezelői kicserélték tapasztalataikat a gép eddig üzemeltetésével, illetve szervizelésével kapcsolatban a forgalmazó képviselőive.

 

További képek a fotógalériában tekinthetők meg.

Fotók

Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség
Készítette: KARMA Interactive