Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt
Hírek

2018. november 14. 11:29

Zalai erdészek Sárváron

Szerző: Szöveg: Molnárné Vitális Anikó Nagykanizsai HCs titkár helyettes Kép: Für Tamás, Markó András
Az OEE Nagykanizsai Helyi csoportjának tagjai 2018. október 25-én vehettek részt a mára hagyományosnak számító őszi tanulmányúton a Szombathelyi Helyi csoport vendégeiként. Ezúttal Sárvár és környékének érdekességeit tekintettük meg.
Zalai erdészek Sárváron

 

Érkező csoportunkat a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet Sárvári Kísérleti Állomásán fogadták vendéglátóink. Bugán József vezérigazgató, Bakó Csaba vezérigazgató-helyettes, az OEE Szombathelyi HCs elnöke és dr. Borovics Attila intézetigazgató köszöntötték a zalai kollégákat. A tartalmas reggeli elfogyasztását követően dr. Borovics Attila számolt be az ERTI napjainkban folyó kutatásairól, eredményeiről. Szó esett többek között a mindennapi munkavégzés során felmerülő szakmai kérdések vizsgálatáról ugyanúgy, mint a klímaváltozás okozta új kihívásokra alkalmazható erdészeti megoldásokról. Sokan szembesültünk azzal, hogy mindennapi munkánk során mennyire megfeledkeztünk az intézetben folyó kutatások eredményének követéséről. Biztosan állítható, hogy a programot követően a gyakorlati szakemberek számára is felhasználható adatbázisok, alkalmazások iránt érdeklődve többen is felkerestük az intézet honlapját.

            Az intézetből kilépve napsütéses időben gyönyörködhettünk az épületet körülvevő arborétum fajgazdag növényvilágában. A parkosítás kezdete Habsburg Ferdinánd modenai főherceg nevéhez fűződik, mesélte dr. Borovics Attila. A mintegy 200 éves platánok, feketefenyők, tiszafák és a 100 évnél is idősebb liliomfák mellett meg-megállva hallgattuk a fák ültetésének történetét, ahogy azt is, hogy a kutatóintézet dolgozói milyen megfigyeléseket, kutatásokat folytatnak itt napjainkban.

            Ezután átsétáltunk a Nádasdy-várban működő múzeumba, ahol a díszteremben hallhattunk előadást a vár építésének történetéről, a Nádasdy család történelmi szerepéről, majd végiglátogattuk a múzeum többi kiállítási termét is.

            A program a Farkas-erdőben folytatódott. Megkoszorúztuk Scherg Lőrinc erdőmester sírját, akinek munkássága példaként szolgál minden erdész szakember számára. Lorenz Scherg erdészeti tanulmányait követően, 20 évesen érkezett Magyarországra, ahol a híres spessarti erdők mintájára hozta létre a ma is lenyűgöző tölgyeseket Sárvár és Káld közelében. Miután több mint 50 éven át dolgozott a térség erdeiért, utolsó kívánsága volt, hogy szeretett tölgyfái tövében a Farkas-erdőben helyezzék végső nyugalomra 1938-ban.

            A megemlékezés után Horváth Gábor Szombathelyi HCs titkár vezetésével a Scherg Lőrinc-kilátóhoz tettünk rövid gyalogtúrát. Útközben megálltunk pár pillanatra vitéz nemes Molnár László repülőhadnagy emlékére állított emlékkeresztnél, aki a II. világháborúban itt halt hősi halált egy légiütközetben. Az erdőgazdaság 2015-ben adta át a szoknyás harangláb formájú faépítményt, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Farkas-erdőre, a síkságból kiemelkedő vulkáni eredetű tanúhegyekre: a Ság-hegyre, a Kis-Somlyóra és távolabb a Somlóra. A kilátó tövében elfogyasztott szendvicsebédet követően sétáltunk vissza az 1,3 kilométer hosszú úton, hogy busszal folytassuk a szakmai programot.

            Az utóbbi évtized egyik jelentős erdőművelési feladata a korábbi akác állományok szerkezetátalakítása. Nagy László erdőművelési műszaki vezető mutatta be a 2010. év őszén makkvetéssel felújított, több mint 8 hektáros Bejcgyertyános 75 C erdőrészletet, amely jó példája a költséghatékony és átgondolt erdőművelési munkának. A területen a feltétlenül szükséges kézi ápolás mellett elsősorban helikopterrel kijuttatott folyamatos vegyszerezéssel szorítják vissza az akácot. A korábbi állomány helyén mára több mint két méter magas befejezett erdősítést láthattunk.

            A tanulságos területbejárás után érkeztünk meg a Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2017-ben felszentelt Kisboldogasszony-kápolnájához. A tájba illő épület ólomüveg ablakaival, a csíksomlyói Mária-szobor erdélyi fafaragó által készített másolatával és csodálatos környezetével minden érkezőt elkápráztat. Az elbűvölő kápolna nem csak a Társaság rendezvényeinek, de akár esküvő helyszíneként is tökéletes választás lehet, hiszen a közelben álló Káld-Hidegkúti Vadászház és Konferenciaterem 100 fős rendezvény lebonyolítását is lehetővé teszi.

            A nap utolsó szakmai programjaként a vadászház udvarán láthattuk az erdőgazdaság területén 2018. év őszén terítékre hozott szarvasbikák trófeáit. Pukánszki Zoltán vadgazdálkodási osztályvezető büszkén számolt be az idei szezon tapasztalatairól, hiszen a trófeák bírálata alapján elmondható, hogy a korábbi évekhez képest is nagyon jó eredmények születtek. Érdeklődő kérdéseinkre a társaság jelen lévő három hivatásos vadásza további részletes tájékoztatást adott.

            A konferenciaépület nagytermében már terített asztal várta a csoportot, ahol először két helyi borász kínálatát kóstolhattuk meg, majd remek vacsorát fogyaszthattunk el vendéglátóinkkal. A finom ételekkel megrakott asztal mellett baráti beszélgetéssel töltöttük az este hátralévő részét. Végezetül köszönetünket fejeztük ki a változatos szakmai program szervezésében és lebonyolításában résztvevő minden kollégának és házigazdáinknak a rendkívül szívélyes vendéglátásáért, majd azzal az ígérettel váltunk el, hogy 2019 tavaszán Zalában ismét találkozunk, hogy tovább építsük szakmai és baráti kapcsolatainkat a két megye erdész szakemberei között.

 

Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség
Készítette: KARMA Interactive