Online jegyrendelés Online tűzifa rendelés
Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt
Környezeti nevelés

Stájer-házi Erdészeti Erdei Iskola

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2002-ben alakította ki erdészeti erdei iskoláját az 1770-ben épült Stájer-házak egyikében, míg a másik egykori erdészházban már 1996-ban elkészült az Erdészeti Múzeum. Az épületcsoport harmadik tagjában, az egykori gazdasági épület helyén, pedig 2004-ben került kialakításra az Erdei Szálló, melyben egy tizennégy ágyas, kettő hatágyas és egy kettő ágyas szobában tudjuk elhelyezni vendégeinket. Minden szobához vizesblokk kapcsolódik és egy jól felszerelt konyha is rendelkezésre áll. Hat db pótággyal tudjuk bővíteni a befogadóképességet, ágyneműt természetesen biztosítunk. Az iskolaépületben egy nagyobb és egy kisebb tanteremben tartjuk a benti foglalkozásainkat, és a nagyobb teremben tudjuk lebonyolítani az étkezést. A területen álló negyedik építmény egy részben fedett (esőbeálló) terasz, amely mellett kialakított tűzrakóhely található, ahol főzési (bográcsban) és szalonnasütési lehetőség is biztosított. Jó idő esetén a foglalkozások egy része a teraszon is megtartható, illetve az étkezés itt is lebonyolítható.

   Az étkezést, szerződés alapján, az egyik kőszegi étterem biztosítja, rugalmasan alkalmazkodva a különböző ízlésekhez, és különleges igényeket (vegetáriánus vagy liszt érzékeny étrend) is kielégít. A napi háromszori étkezésből egy meleg étel, mely a program függvényében lehet az ebéd vagy a vacsora.

 A Stájer-házak a Kőszegi-hegység szívében, Kőszeg város határában fekszik, a városból aszfaltozott úton közelíthető meg (10 km), de Velem község felől is hasonlóképpen juthatunk fel. A közforgalom elől elzárt erdészeti magánutak használatához vendégeink számára, díjmentesen, úthasználati engedélyt biztosítunk.

 A Stájer-házak mellett halad el az Országos Kéktúra, az alpannonia® és a Vasfüggöny túraútvonal. 

 A Kőszegi-hegység állami tulajdonú erdei mind részét képezik a Kőszegi Tájvédelmi Körzetnek, így kézenfekvő, hogy a természetvédelem témaköre automatikusan bekerül szinte minden foglalkozásunkba. A Stájer-házak erdei tisztáson, fokozottan védett hegyi kaszálóréttel keretezve, mintegy négyezer hektáros erdőtömb szívében állnak. A terület É-ÉNy-i kitettségű, így itt alapvetően bükkösök borítják a lejtőket, de a közelben fakadó, foglalt Ciklámen-forrás alatt hegyvidéki égerest találunk, sőt az iskola közelében közel háromhektáros arborétum terül el, ahol az ott található idegenhonos fafajok kapcsán képzeletbeli földrajzi utazást is tehetünk. A különböző túrák során nyílik lehetőség a Kőszegi-hegység többi erdőtípusának (gyertyános- kocsánytalan tölgyes, erdei- lucfenyves, szurdokerdő) megismerésére, ill. a túrák keretében minél több elegyfafajt, cserjét és lágyszárú növényt igyekszünk bemutatni a tanulóknak.

 Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság kőszegi munkatársaival kialakított jó kapcsolat alapján az erdészeti erdei iskolába vendégeskedő csoportjaink rendszeresen felkeresik Kőszegen a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontot és a Chernel-kertet, ahol újabb ismeretekkel gyarapodhatnak a diákok.

 

 

Kapcsolat

 

VARGA LÁSZLÓ

erdei iskolai referens

 

Mobil: +36-30/226-0312

E-mail: vargal(at)szherdeszet.hu

Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség
Készítette: KARMA Interactive