Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt
Közjóléti létesítmények

Szombathelyi parkerdő

Cím: 9700 Szombathely, Mákvirág utca 21. | Térség: Szombathely és térsége
Szombathely belvárosától mintegy 3 kilométerre terül el a Parkerdő. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. jóvoltából 2013 őszén teljesen megújult a környezet.
Szombathelyi parkerdő

Szombathely ÉNy-i határán kezdődik egy erdőség, mely nyugat és délnyugat felé kiterjed Sé, Torony, Dozmat, Felsőcsatár, Vaskeresztes, Horvátlövő, Pornóapáti, Nárai és Ják területére. A Szombathelyi Parkerdő ezen erdőség északkeleti szélén fekszik, kisebb részben (57 ha) az 1950. szeptember 1-től Szombathelyhez csatolt Olad község, nagyobb részben (238 ha) Sé község határában terül el. E közjóléti rendeltetésű erdő területe összesen 295 ha.

Az 1972. évi Buenos Airesben megrendezett VII. Erdészeti Világkongresszus magyar javaslatra elfogadta az erdők hármas rendeltetéséről szóló tételt. Eszerint az erdők szolgálják a termelést, kifejtik védőhatásukat, és egyúttal eleget tesznek szociális, jóléti szerepüknek is. A javaslattétel megalapozottságát az 1961. évi erdőtörvényen biztosította, mely egyebek mellett elrendelte, hogy „az erdők és fásítások fokozottabb mértékben betöltsék talajvédelmi, vízgazdálkodást szabályozó, helyi éghajlatot befolyásoló, egészségvédő és egyéb hasznos rendeltetésüket”. A törvény szintén elrendelte, hogy „közérdekből erdőt kell telepíteni, vagy fásítást kell létesíteni…A városok, községek, lakótelepek, ipartelepek, kórházak, üdülőhelyek körül és egyéb területeken”. E törvény szerint kezdődtek hazánk erdeiben a közjóléti fejlesztések, melynek aranykora az 1965 – 1980 közötti időszak volt. Ekkor létesült pl. a Kőszegi és a Szombathelyi Parkerdő is.

Az évtizedek során a megrongálódott berendezéseket többször kellett cserélni vagy javítani, s legutóbb 2013-ban került sor a parkerdő teljes felújítására, illetve a közjóléti berendezések bővítésére.

 

A 299 hektáros erdőterületen változatos időtöltési lehetőséget nyújtanak a fejlesztés keretében kialkításra került eszközök, létesítmények: pikniktér, pihenő, 2450 m hosszú Cinege tanösvény, négy db erdei esővédő pihenőház, 8,6 km hosszban futófolyosó, túrakerékpáros nyomvonal, turistaút, parkerdei irányítórendszer. Az erdőterületen kívül sportrét (füves-, kosár-, és röplabda pálya, továbbá 100 méteres négysávos futópálya, pingpongasztal és kettő db polyball állvány, 148 db cserje ültetése) és tornaliget (kerítéssel védett tornaeszközök) létesült, valamint a játszótér új játékokkal való bővítése is megtörtént.

Térkép

Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség
Készítette: KARMA Interactive