Online jegyrendelés Online tűzifa rendelés
Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt
Erdészeteink

Sárvári Erdészeti Igazgatóság

Cím: 9600 Sárvár, Deák F. u. 4.
A megye keleti harmadában, a Kisalföld és a Vas megyei dombvidék peremén – 38 település határában – kezel állami erdőterületeket a Sárvári Erdészeti Igazgatóság. A Sárvár környéki erdőkben a kontinentális és az atlantikus klíma érvényesül. Növényföldrajzi szempontból három flóravidék hatása a meghatározó, – az Alpokalja, a Délnyugat-Balkán és a Kisalföld flóraelemei egyaránt megtalálhatóak. Külön említhető Sitke határában, az „Öregcser” erdőtestben a királyné gyertyája tömeges előfordulása.

A Kisalföld szegélyén - a száraz, kavicsos, homokos Kemenesháton - gyenge csereseket, akácosokat és fenyveseket lehet csak fenntartani, míg a Rába völgyében - kis területen - értékes, cserjékben és lágyszárú aljnövényzetben is gazdag ártéri erdőtársulások (kocsányos tölgyesek, kőrisesek) állnak.
Sárvártól délre terül el a Farkaserdő. Az 5500 hektáros egybefüggő erdőtest a Vas megyei dombvidékből foglal el lankás oldalakat. A szakközönség a gyertyános (cseres) tölgyesek felújítása és nevelése kapcsán jól ismeri. A Farkaserdő része a 18 hektáros bejcgyertyánosi csemetekert.
A Farkaserdő és környéke a káld-hidegkúti vadászterülethez tartozik. A gímszarvas állomány jónak értékelhető. A vadászterület egyéni és társas vaddisznó vadászatokra is remekül alkalmas. A csipkereki és a hidegkúti vadászház szolgálja az érkező vendégek pihenését.
Az igazgatóság legdélibb pontját Jánosházánál délre, a Marcal folyó mentén érjük el.
A Farkaserdőben számos érdeklődőt vonzanak a "Lajos-bükkök", az elpusztult és kidőlt, több mint 300 éves tölgy tanúfák („banyafák"), a „Thrézia-kút" és környéke. A sajátos hangulatú lombos erdő kiváló kikapcsolódási lehetőséget kínál a pihenni szándékozóknak, akik például a Ság hegy, a Kissomlyó megtekintését is programjukba vehetik. Az igazgatóság területén több közjóléti beruházás valósult meg az elmúlt években, amelyek szintén a természetszeretők kikapcsolódását szolgálják (pl.: sárvári, izsákfai parkerdő, Scherg Lőrinc-kilátó, különböző tanösvények).

Uralkodó állománytípusok:

  • bükkösök 1,0%
  • gyertyános-tölgyesek 19,0%
  • kocsánytalan tölgyesek 2,0%
  • kocsányos tölgyesek 16,0%
  • cseresek  22,0%
  • akácosok 11,0%
  • egyéb keménylombosok 6,0%
  • egyéb lágylombosok 1,0%
  • erdeifenyvesek 22,0%

Összes terület: 13 244,78 ha
Erdősült terület: 12 402,41 ha
Élőfa-készlet: 2 773 368 m3
Tengerszint feletti magasság: 140-210 m
Évi átlagos csapadék: 682 mm
Évi átlagos hőmérséklet: 9,8 °C

 

 

Kapcsolatok

Cím: 9600 Sárvár, Deák F. u. 4.
Telefon: +36 95 520 037
Fax: +36 95 324 541

Vezető: Csapó György erdészeti igazgató

Fahasználati műszaki vezető: Nárai István

Erdőművelési műszaki vezető: Dr. Nagy László

 

Pénztár nyitvatartása:

Hétfő-csütörtök        8-12 óra

Péntek                    8-11 óra

Térkép

Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség
Készítette: KARMA Interactive