Online jegyrendelés Online tűzifa rendelés
Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt
Erdészeteink

Vasvári Erdészeti Igazgatóság

Cím: 9800 Vasvár, Petőfi S. u. 80.
A Vasvári Erdészeti Igazgatóság Vas megye déli részén, a Nádasd-Szőcei fennsíktól a Hegyháton át a szajki erdőtömbig helyezkedik el. A Szombathelyi Erdészeti Zrt-hez tartozó négy igazgatóság közül a legkisebb erdőterületen, de a megye legnagyobb közigazgatási egységén gazdálkodik. Ebből is következik, hogy mind földrajzilag, mind gazdálkodási szempontból erősen tagolt. Erdőállományai között az Alpokalja lucfenyveseitől (erősen csökkenő arányban) a szajki gyertyános-tölgyesekig, az őrségi bakhátas erdei fenyvesektől a kisalföldi száraz cseresekig sok minden megtalálható.

Termőtalajai - a kavicsos váztalajtól az öntés erdőtalajon át az agyagbemosódásos erdőtalajig - szintén sokszínűséget mutatnak. Legjellemzőbb a pangó vizet visszaduzzasztó pszeudoglejes barna erdőtalaj. Ezeken kisebb részben cseresek és nagyobb részben erdeifenyvesek nevelése folyik.
Az Erdészeti Igazgatóság 9600 hektáron gazdálkodik, ezen évente 70 000 m3 faanyagot termel és 110-130 hektár erdősítést végez.
Az erdők megújítása során a környezetet legjobban szolgáló természetszerű erdő kialakítására törekszik.
Napjaink fontos elvárása a természetes úton történő erdőfelújítás. A faállományok magtermését figyelemmel követve az Erdészeti Igazgatóság folyamatosan növeli a természetes felújításainak területét, mára már 420 hektáron végez fokozatos felújítást és mintegy 170 hektáron szálalást.
Az igazgatóság két üzemi vadászterületen, a szajki üzemi vadászterületen 4100 hektáron, míg a nádasdi üzemi vadászterületen 2750 hektáron végez vadgazdálkodást. A vadászterületek jellemző honos vadfajai: gímszarvas, őz, vaddisznó.
Az igazgatóság területén található a nemzetközi hírű Jeli Arborétum, ahol május hónapban teljes pompájukban virágoznak a világ minden tájától összegyűjtött rododendronok.
A kertet évente több mint negyven-ezren látogatják.
Az erdészet által kezelt nádasdi erdőben található a Sissy királynő emlékére kialakított Erzsébet-kert. A pihenni, üdülni vágyók kedvelt helye Hosszúpereszteg határában a Szajki-tórendszer. Nevezetes a Vasvári Ősbükkös Mária-kápolnája, melyet miden évben sok búcsújáró zarándok keres fel. Vasvár mellett helyezkedik el a Vasvári Parkerdő, ahol a római katonák útját egy középkori, védelmi feladatot ellátó Vaskapu keresztezi.

Uralkodó állománytípusok:

 • bükkösök 1 %
 • gyertyános-tölgyesek 12 %
 • kocsánytalan tölgyesek 1 %
 • kocsányos tölgyesek 14 %
 • cseresek 11 %
 • akácosok 8 %
 • egyéb keménylombosok 4 %
 • egyéb lágylombosok 1 %
 • erdeifenyvesek 37 %
 • lucfenyvesek 2 %
 • egyéb fenyvesek 1 %

Összes terület: 9 559,13 ha
Erdősült terület: 8 924,08 ha
Élőfa-készlet: 2 223 516 m3
Tengerszint feletti magasság: 130-300 m

 

Kapcsolatok

Cím: 9800 Vasvár, Petőfi S. u. 80.
Tel: +36 94 572 060
Fax: +36 94 572 069

Vezető: Orbán Lajos erdészeti igazgató

Fahasználati műszaki vezető: Szalay Bence

Erdőművelési műszaki vezető: Galambos István

 

Pénztár nyitvatartása:

Hétfő-csütörtök        8-12 óra

Péntek                    8-11 óra

Térkép

Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség
Készítette: KARMA Interactive