Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt

Turizmus

Turizmus

Társaságunk Vas megyében 47 046 hektárt kezel, s ezzel meghatározó szerepet vállal a térség gazdasági, természetvédelmi és közjóléti feladatainak ellátásában.

A megye az ország nyugati részén, a nyugat-dunántúli régióban található.

Kis területű megye (3336 km2), ennek ellenére természeti és táji adottságai alapján Magyarország egyik legváltozatosabb területe, melyet jól jellemez, hogy területén 5 középtáj, és ezek részeiként 16 kistáj osztozik.

A megye nyugati, határközeli részén az Alpokalja húzódik, melynek uralkodó eleme a megye északi határán lévő, a Dunántúl legmagasabb pontját is magába foglaló Kőszegi-hegység. A megye határmenti déli szegélyén az Őrség és a Vendvidék alkot egységet. Északkeleten a megye középső harmadát a Vas-Soproni síkság foglalja el, mely a Rába völgyével határos. Ettől keleti, déli irányban a Kemeneshát húzódik, ez csaknem teljes egészében a megyéhez tartozik. A megye keleti határát a Marcal-medence zárja le.

A megye változatos természeti elemei közül kiemelendő a szubalpin középhegységi és dombsági tájak, és azok sajátos erdőtársulásai, tájképi elemeiből pedig a Kemenesalja és a Marcal-medence bazaltkúpjai.

Vas megye geotermikus adottságai következtében a megye területén a felszín alatt páratlan hévízkincs húzódik.

A bakancsos turizmus két kiemelkedő célpontja a megyében a Kőszegi-hegység és az Őrség területe.

A Kőszegi-hegység tájképi értékekben gazdag, szubalpin jegyeket is mutató erősen tagolt, kiterjedt erdőterületekkel borított, ideális feltételeket teremt a gyalogos túrázás számára. A jelentős szintkülönbségek és a nagyobb területi kiterjedés akár több napos túrák tervezését is lehetővé teszik.

Ezzel szemben az Őrség a kisebb mértékű domborzati tagoltsága miatt egészen könnyű gyalogtúrák megtétele mellett, a néprajzi, történeti értelemben összefüggő, és a természeti, táji szempontból is egységes nagyobb kiterjedése miatt elsősorban az összetett turizmusnak kedvez.

Az Országos Kékkör három emblematikus szakaszából kettő érinti Vas megyét. A legrégebbi túraútvonal, az 1938-tól dokumentált Országos Kéktúra az Írott-kő csúcstól indul, és a Kőszegi-hegység, Vas-Soproni síkság és Kemeneshát érintésével lép ki megyénkből, majd összesen 1160 km megtétele után Hollóházánál ér véget. A Rockenbauer Pál tiszteletére elnevezett, és 1989-ben létrehozott Dél-dunántúli Kéktúra pedig Szekszárdról indulva, megyénket Hetés, Őrség, Hegyhát, Pinka-sík, Kőszeghegyalja, Kőszegi-hegység kistájak érintésével, 566 km után itt, az Írott-kőnél ér véget.  Az Alföldi Kéktúra útvonallal összekötött teljes kör 2550 km-es hosszából 270 km megyénkben található.  

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében lévő erdőterületeken jelentős hosszban halad az Országos Kéktúra és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra számos szakasza, hisz' az Írott-kő mindkettőnek egyik végpontja.

Magyar területen csak itt, a Kőszegi-hegységben járhatunk az Ausztriából induló alpannonia® túraútvonalon, melynek Kőszegen van a végpontja.

Külön említendő a megye területén áthaladó tematikus útvonalak. Például az országokat és Európát összekötő zarándokútvonalak és a helytörténetileg fontos Vasfüggöny túraútvonal.

A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal magyarországi szakasza - Szombathelyen áthaladva - a szlovén határtól a szlovák határig terjed, sárga csíkkal jelzett zarándokút.

Kelet-Közép-Európa legfontosabb zarándokútja a hazánkon is átvezető Mária Út. Útvonala Ausztria felől érkezve érinti Kőszeget, és Celldömölk után a Bakony irányába hagyja el megyénket.

A Mária és a Szent Márton zarándokútvonal is hosszú szakaszon halad Vas megyében, s valamennyi nyomvonal, állami erdőn belüli fenntartására kellő figyelmet fordít Erdőgazdaságunk.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. tevékenységi köre között kiemelt feladatként kezeli közjóléti területeinek, valamint turisztika létesítményeink fenntartását, bővítését, biztosítva ezzel az ide látogatók felüdülését és kikapcsolódását.

 

Aktuális hírek

Elkezdődött a Rhododendron virágzás a Jeli Arborétumban Elkezdődött a Rhododendron virágzás a Jeli Arborétumban A CSÚCSVIRÁGZÁS április 30-tól május 20-ig fog tartani előreláthatóan. 2018. április 26. 9:03
Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség
Készítette: KARMA Interactive