Online jegyrendelés Online tűzifa rendelés
Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt
Erdőgazdálkodás

Fahasználat

A Társaság fahasználata a területi sokszínűségnek megfelelően változatos mind fafajban, mind az igényelt technológiában. Munkáinkat az állami körzeti erdőtervek lehetőségeinek optimális kihasználásával, azok előírásainak betartásával végezzük, amely során évente 230-240 ezer m3 vastagfát termelünk ki. Ez a fatérfogat alatta marad az éves folyónövedéknek, így nyugodt szívvel lehet mondani, hogy a Társaság munkája nyomán a Vas megyei erdők területe és élőfakészlete is folyamatosan gyarapszik. A fakitermeléseket igyekszünk a lehető legkíméletesebb módon végrehajtani, aminek érdekében a gép- és eszközparkját folyamatos fejlesztjük és igyekszünk magas szinten tartani.

A társadalom elvárásainak megfelelve a vágásos üzemmód helyett egyre növekvő mértékben kezeljük erdeinket folyamatos erdőborítást biztosító szálaló-, átalakító-, és faanyagtermelést nem szolgáló üzemmódban. Ezeken a területeken célunk egy olyan erdőkép kialakítása, amelyen az egy éves magonctól a több száz éves faóriásokig minden korosztály képviselteti magát. De ami a legfontosabb: ezeken a területeken nem végezünk tarvágásokat és nagyobb összefüggő területű fakitermeléseket. Általában 1-2 évenként visszatérve a kitermelésre érett fákat szálanként, vagy kisebb csoportokban vágjuk ki, az állomány többi részét érintetlenül hagyjuk. Így próbálva azon természetes folyamatok minél hűebb utánzását, amikor egy-egy idősebb kidőlt fa helyén a fény hatására megjelenik az újulat. Ha több évtizeden, akár évszázadon a fenti elvek szerint gazdálkodunk, akkor az erre alkalmas termőhelyen és állománytípusokban kialakul a kívánt „szálaló erdőalak" és a vágásterület nélküli folyamatos erdőborítás.

Az utóbbi évtizedekben nagy problémát okozott és a Társaság fahasználati-, erdőművelési munkáit jelentősen befolyásolja a lucfenyő állományaink száradása és másodlagosan a szú általi károsítása, amely legnagyobb mértékben az Őrségben és a Kőszegi hegységben jelentkezik. A károk felszámolása és megelőzése céljából évente 30-60 ezer m3 lucfenyőt kell letermelnünk, jelentős erdőfelújítási kötelezettséget generálva ezzel. A levágott területek erdőfelújítását lombos főfafajokkal, elsősorban kocsányos és kocsánytalan tölggyel hajtjuk végre, majd a pótlások során mesterségesen beültetett és a természetes úton megjelenő fafajok megsegítésével elegyes lomberdők létrehozására törekszünk.

Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség
Készítette: KARMA Interactive