Online jegyrendelés Online tűzifa rendelés
Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt

Turizmus

Turizmus

Társaságunk Vas megyében 47 046 hektárt kezel, s ezzel meghatározó szerepet vállal a térség gazdasági, természetvédelmi és közjóléti feladatainak ellátásában.

A megye az ország nyugati részén, a nyugat-dunántúli régióban található.

Kis területű megye (3336 km2), ennek ellenére természeti és táji adottságai alapján Magyarország egyik legváltozatosabb területe, melyet jól jellemez, hogy területén 5 középtáj, és ezek részeiként 16 kistáj osztozik.

A megye nyugati, határközeli részén az Alpokalja húzódik, melynek uralkodó eleme a megye északi határán lévő, a Dunántúl legmagasabb pontját is magába foglaló Kőszegi-hegység. A megye határmenti déli szegélyén az Őrség és a Vendvidék alkot egységet. Északkeleten a megye középső harmadát a Vas-Soproni síkság foglalja el, mely a Rába völgyével határos. Ettől keleti, déli irányban a Kemeneshát húzódik, ez csaknem teljes egészében a megyéhez tartozik. A megye keleti határát a Marcal-medence zárja le.

A megye változatos természeti elemei közül kiemelendő a szubalpin középhegységi és dombsági tájak, és azok sajátos erdőtársulásai, tájképi elemeiből pedig a Kemenesalja és a Marcal-medence bazaltkúpjai.

Vas megye geotermikus adottságai következtében a megye területén a felszín alatt páratlan hévízkincs húzódik.

A bakancsos turizmus két kiemelkedő célpontja a megyében a Kőszegi-hegység és az Őrség területe.

A Kőszegi-hegység tájképi értékekben gazdag, szubalpin jegyeket is mutató erősen tagolt, kiterjedt erdőterületekkel borított, ideális feltételeket teremt a gyalogos túrázás számára. A jelentős szintkülönbségek és a nagyobb területi kiterjedés akár több napos túrák tervezését is lehetővé teszik.

Ezzel szemben az Őrség a kisebb mértékű domborzati tagoltsága miatt egészen könnyű gyalogtúrák megtétele mellett, a néprajzi, történeti értelemben összefüggő, és a természeti, táji szempontból is egységes nagyobb kiterjedése miatt elsősorban az összetett turizmusnak kedvez.

Az Országos Kékkör három emblematikus szakaszából kettő érinti Vas megyét. A legrégebbi túraútvonal, az 1938-tól dokumentált Országos Kéktúra az Írott-kő csúcstól indul, és a Kőszegi-hegység, Vas-Soproni síkság és Kemeneshát érintésével lép ki megyénkből, majd összesen 1160 km megtétele után Hollóházánál ér véget. A Rockenbauer Pál tiszteletére elnevezett, és 1989-ben létrehozott Dél-dunántúli Kéktúra pedig Szekszárdról indulva, megyénket Hetés, Őrség, Hegyhát, Pinka-sík, Kőszeghegyalja, Kőszegi-hegység kistájak érintésével, 566 km után itt, az Írott-kőnél ér véget.  Az Alföldi Kéktúra útvonallal összekötött teljes kör 2550 km-es hosszából 270 km megyénkben található.  

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében lévő erdőterületeken jelentős hosszban halad az Országos Kéktúra és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra számos szakasza, hisz' az Írott-kő mindkettőnek egyik végpontja.

Magyar területen csak itt, a Kőszegi-hegységben járhatunk az Ausztriából induló alpannonia® túraútvonalon, melynek Kőszegen van a végpontja.

Külön említendő a megye területén áthaladó tematikus útvonalak. Például az országokat és Európát összekötő zarándokútvonalak és a helytörténetileg fontos Vasfüggöny túraútvonal.

A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal magyarországi szakasza - Szombathelyen áthaladva - a szlovén határtól a szlovák határig terjed, sárga csíkkal jelzett zarándokút.

Kelet-Közép-Európa legfontosabb zarándokútja a hazánkon is átvezető Mária Út. Útvonala Ausztria felől érkezve érinti Kőszeget, és Celldömölk után a Bakony irányába hagyja el megyénket.

A Mária és a Szent Márton zarándokútvonal is hosszú szakaszon halad Vas megyében, s valamennyi nyomvonal, állami erdőn belüli fenntartására kellő figyelmet fordít Erdőgazdaságunk.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. tevékenységi köre között kiemelt feladatként kezeli közjóléti területeinek, valamint turisztika létesítményeink fenntartását, bővítését, biztosítva ezzel az ide látogatók felüdülését és kikapcsolódását.

 

Országos Erdészeti Egyesület Hazai Erdész Filmtár Hazai Vadász Filmtár Erdei szállás A Mi Erdőnk Erdő-Mező Online Magyar Természetjáró Szövetség
Készítette: KARMA Interactive